och här hemma har det tillverkats både kola, fudge och knäckbräck. Knäckbräck är ett supersmidigt alternativ till vanlig knäck om man vill slippa baltandet med den heta knäcksmeten och de irriterande knäckformarna som bara vill vippa.
Smörkola med rostade pinjenötter
1 dl rostade pinjenötter
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom pinjenötterna i en tjockbottnad kastrull
Låt koka till 125 grader, tar ca 20 minuter
Rör om då och då så den inte bränns vid
Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna
Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm
Låt stelna
Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper
Förvaras svalt
Saffransfudge
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl vispgrädde
250 g socker
1,75 dl ljus sirap
0,5 dl flytande honung
0,5 g saffran
50 g smör
125 g vit choklad
Gör så här
1,75 dl ljus sirap
0,5 dl flytande honung
0,5 g saffran
50 g smör
125 g vit choklad
Gör så här
Koka upp grädde, socker, sirap, honung och
saffran till 125 grader
Ta av plattan och rör ner smör och vit choklad
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm
Låt stelna minst en timma
Låt stelna minst en timma
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk smör
Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull
Låt koka till 130 grader, tar ca 30 minuter
Rör om då och då så den inte bränns vid
Hacka nötterna grovt
Rör ner nötter och smör i smeten
Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper
Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv
Förvaras svalt
Vilka läckra recept! Tror jag ska testa kola med pinjenötter, det låter hur gott som helst!
SvaraRaderaFörsvinnande goda :)
Radera