tisdag 15 december 2015

Kola, fudge och knäckbräck

Som sagt, godis är gott :
och här hemma har det tillverkats både kola, fudge och knäckbräckKnäckbräck är ett supersmidigt alternativ till vanlig knäck om man vill slippa baltandet med den heta knäcksmeten och de irriterande knäckformarna som bara vill vippa.

Smörkola med rostade pinjenötter

1 dl rostade pinjenötter
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Blanda alla ingredienser utom pinjenötterna i en tjockbottnad kastrull
Låt koka till 125 grader, tar ca 20 minuter
Rör om då och då så den inte bränns vid
Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna
Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm
Låt stelna
Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper
Förvaras svalt

Saffransfudge

2,5 dl vispgrädde
250 g socker
1,75 dl ljus sirap
0,5 dl flytande honung
0,5 g saffran
50 g smör  

125 g vit choklad

Gör så här
Koka upp grädde, socker, sirap, honung och
saffran till 125 grader
Ta av plattan och rör ner smör och vit choklad
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20x20 cm
Låt stelna minst en timma


Knäckbräck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 dl rostade cashewnötter
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2 msk smör

Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull
Låt koka till 130 grader, tar ca 30 minuter
Rör om då och då så den inte bränns vid
Hacka nötterna grovt
Rör ner nötter och smör i smeten
Häll ut smeten på ett oljat bakplåtspapper
Låt stelna och dela i bitar med en vass kniv
Förvaras svalt

2 kommentarer:

  1. Vilka läckra recept! Tror jag ska testa kola med pinjenötter, det låter hur gott som helst!

    SvaraRadera