fredag 25 mars 2016

Honungsglaserad fläskytterfilé med gräddig potatisgratäng och rödvinssås





Avslutar denna lååånga fredag med ett glas rött och helstekt, honungsglaserad fläskytterfilé, ett prisvärt och bra kött
med gräddig potatisgratäng och rödvinssås till. Trevlig kväll!


Honungsglaserad fläskytterfilé
4 portioner

700 g fläskytterfilé
2 tsk kinesisk soja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 krm peppar

Gör så här
Lägg fläskytterfilén i en ugnsform
Blanda soja, honung, salt och peppar och pensla köttet med det
Sätt i en köttermometer och stek köttet i ugnen på nedersta falsen i 200 grader 
till 70 grader i innertemperatur 
Låt köttet vila i 15 minuter innan det skivas upp

Potatisgratäng
4 portioner

12 potatisar, mjölig sort
2 gul lök
3-4 dl riven ost
1,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
3 dl grädde

Gör så här
Skala och skiva hälften av potatisen
Lägg i en ugnsfast form
Skala och skiva löken
Lägg löken över potatisen
Riv osten och lägg det mesta av osten över löken
Salta och peppra
Skala och skiva resten av potatisen och lägg i formen
Lägg det sista av osten överst
Häll i grädden
Grädda i 200 grader i 40-50 minuter

Rödvinssås

1 msk rörsocker strö
1 dl rött vin
1 liten röd lök
Smör till stekning
1,5 msk kalvfond
4 dl vatten
2 tsk maizena majsstärkelse

Gör så här
Smält sockret i en tjockbottnad kastrull
Tillsätt vinet och rör om
Sjud tills sockret har löst sig
Koka ihop tills hälften återstår
Skala och hacka löken
Stek den i smör i en annan kastrull
Tillsätt kalvfond, vatten och det reducerade vinet
Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner i såsen
Låt såsen koka upp
Smaka av med salt och peppar

1 kommentar:

  1. Så gott. Här togs också ett glas rött. Fast vi åt snitzel. Ha en fin påskafton. Kram Pernilla

    SvaraRadera