Pinocchiotårta
ca 15 stora bitar
Botten
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Maräng
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötter eller mandelspån
Fyllning
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar,
eller blanda bär.
Citronmeliss
Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme)
och täck en plåt med bakplåtspapper.
Olja även in bakplåtspappret så släpper det lättare.
Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp.
Ha i en äggula i
taget och vispa mellan varje ägg med elvispen.
Spara äggvitorna till
marängen.
Tillsätt mjölken och vispa lite till.
Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.
Vänd försiktigt ihop
till en jämn smet med slickepott.
Bre ut smeten på plåten men inte ända ut på plåten,
den kommer flyta ut så spar en bit in så blir det perfekt.
Ställ åt
sidan medan du gör marängen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum
med elvisp i en bunke av glas
eller metall.
Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning
tills du får en tjock och blank maräng.
Bre ut marängen över kaksmeten på plåten.
Ta en sked och gör små vågor/toppar på marängen
så får du fin form och inte ”bara platt".
Strössla på nötterna och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
Vill du inte ha nötter eller mandelspån -
ta kokos för att få ”krispet”.
Låt kakan svalna helt och hållet
innan du delar den i två på mitten av långsidan.
Jag lät den stå i rumstemperatur under natten.
Man skär tårtan först rakt över på mitten från
långsidan av plåten.
Marängen är känslig men kommer inte gå sönder,
det spricker men kakan under ”håller ihop den”.
Har du någon
hemma, ta hjälp med varsin stekspade
och stick in under tårtan så
lossnar den lätt.
Lyft tillsammans och ställ på bricka eller fat.
Vispa ihop färskost och vispgrädde till fyllningen
riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
Sikta ner florsocker och vaniljsocker.
Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Skölj jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
Klicka ut klickar av hälften av fyllningen på första halvan och bred försiktigt.
Lägger du en enda stor klick på mitten
blir det svårare att bre ut för tårtan är lite ömtålig.
Strössla på hälften
av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager.
Bre ut resten av
fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna.
Dekorera till sist med citronmeliss.
Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåp.
Om du inte har tiden att förbereda och baka tårta -
klicka på länken så öppnar sig receptet för dig.
15 minuter - en kvart tårta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar