söndag 18 maj 2025

Sommartårta - Pinocciotårta

Syrligt god med färska jordgubbar, hackade nötter och färskostgrädde mellan.
Den har en kakbotten med maräng som man bakar i långpanna. Skär den på mitten från långsidan och lägger ett lager på det andra lagret. Bottnarna kan man göra dagen innan och sedan montera tårtan samma dag den ska serveras. Man vispar grädde med färskost, lite citron och vanilj. Lite syrligt och mycket fastare än bara grädde.

Pinocchiotårta
ca 15 stora bitar

Botten
7 äggulor
150 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Maräng
7 äggvitor
3,75 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötter eller mandelspån 

Fyllning
600 g kylskåpskall färskost
3 dl kylskåpskall vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal från 2 citroner
1 kg färska jordgubbar,
eller blanda bär.
Citronmeliss

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme)
och täck en plåt med bakplåtspapper.

Olja även in bakplåtspappret så släpper det lättare.
Vispa ihop smör och strösocker krämigt med elvisp.
Ha i en äggula i taget och vispa mellan varje ägg med elvispen.
Spara äggvitorna till marängen.
Tillsätt mjölken och vispa lite till.
Sikta ner vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl.
Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
Bre ut smeten på plåten
men inte ända ut på plåten,
den kommer flyta ut så spar en bit in så blir det perfekt.

Ställ åt sidan medan du gör marängen.
Vispa äggvitorna till ett fast skum
med elvisp i en bunke av glas eller metall.
Tillsätt lite strösocker i taget under konstant vispning
tills du får en tjock och blank maräng.
Bre ut marängen över kaksmeten på plåten.
Ta en sked och gör små vågor/toppar på marängen
så får du fin form och inte ”bara platt".
Strössla på nötterna och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter.
Vill du inte ha nötter eller mandelspån -
ta kokos för att få ”krispet”.
Låt kakan svalna helt och hållet
innan du delar den i två på mitten av långsidan.

Jag lät den stå i rumstemperatur under natten.

Man skär tårtan först rakt över på mitten från långsidan av plåten.

Marängen är känslig men kommer inte gå sönder,
det spricker men kakan under ”håller ihop den”.

Har du någon hemma, ta hjälp med varsin stekspade
och stick in under tårtan så lossnar den lätt.
Lyft tillsammans och ställ på bricka eller fat.

Vispa ihop färskost och vispgrädde till fyllningen
riktigt tjockt och krämigt med elvisp. Detta tar några minuter.
Sikta ner florsocker och vaniljsocker.
Riv ner citronskal och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

Skölj jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.

Klicka ut klickar
av hälften av fyllningen på första halvan och bred försiktigt.
Lägger du en enda stor klick på mitten blir det svårare att bre ut för tårtan är lite ömtålig.
Strössla på hälften av de skurna jordgubbarna och lägg på nästa kaklager.
Bre ut resten av fyllningen och strössla på resten av de skurna jordgubbarna.
Dekorera till sist med citronmeliss.
Servera din pinocchiotårta direkt eller förvara den i kylskåp.

Om du inte har tiden att förbereda och baka tårta -
klicka på länken så öppnar sig receptet för dig.
15 minuter - en kvart tårta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar