Välkommen!

fredag 28 oktober 2016

Ugnsbakad röding med potatis och romsås och glass med varma bär och fröcrunch


Ett lite mer påkostat vin tycker jag kräver ett lite mer omsorgsfullt dukat bord 
och en lite mer kärleksfullt lagad middag.
Därför blev det innan middag ett besök vid manuella fiskdisken 
och hos blomsterhandeln.


Det friska vinet, nr 5595, med inslag av gröna äpplen, mineral, färska örter och citron serverades till ugnsbakad röding med pressad potatis och en kall romsås. 



Ugnsbakad röding
Beräkna 1 rödingfilé à 150-200 per portion.
Smörj en ugnsfast form och placera rödingfiléerna i formen.
Salta och peppra med citronpeppar och lägg några citronskivor ovanpå filéerna.
Ugnsbaka fisken i 125 grader tills den har en lätt rå kärna, 
52 grader innertemperatur. Det tar ca 15-20 minuter.

Romsås
2 dl creme fraiche
1 liten rödlök, finhackad
1 burk stenbitsrom
Gräslök
Salt
Peppar
Några stänk citronsaft
Rör ihop samtliga ingredienser till såsen och låt stå kallt till servering.

Servera rödingfiléerna med pressad potatis, eller färskpotatis, och någon grönsak.


Till efterrätt serverades glass med varma bär och fröcrunch.
Enkelt men såå gott!

Glass med varma bär och fröcrunch
4 portioner

300 g frysta bär,
t ex hjortron eller blåbär/hallon
1 liter vaniljglass

Fröcrunch
0,5 dl havrekli eller havregryn
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl socker
2 msk vetemjöl
25 g smör

Gör så här
Blanda alla ingredienser till crunchet till ett smul
Fördela på en plåt med bakplåtspapper
Rosta mitt i ugnen i 200 grader till fin färg, ca 10 minuter
Värm bären på låg värme i en kastrull
Smaka ev av med lite socker
Servera de varma bären med glass och toppa med fröcrunch


Inspiration till middagen fick jag hos den trevliga bloggen Tildas kök och vin 
och av Sara Begner i senaste numret av Mer Smak.


och på programmet för helgen står det besök hos frissan och 5-årskalas,
och så har jag blivit utmanad att baka Franska våfflor...

Fin fredag och trevlig helg!


4 kommentarer:

  1. Röding och chablis, vilken oslagbar kombo! Jag älskar röding och försöker besöka vår lokala fiskaffär ibland, det är verkligen skillnad på fisk och fisk! Och på priset:(.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan det vara värt... ibland...

      Radera
  2. Åh röding såå gott :)
    Ha en riktigt bra vecka

    SvaraRadera