Välkommen!

måndag 7 november 2016

Två varianter med vardagsfavoriten falukorv


Falukorv med mangofräs
Chili med falukorv och avokadoyoghurt


Dags igen för korv i vrån och jag har sagt det förr och säger det igen...
Det finns en hel uppsjö av korvrätter, så korv till middag behöver inte bli tjatigt. 







Och vill man ha ytterligare variation finns det numera en hel del korv gjord på vitt kycklingkött i kyldiskarna. 
Jag valde dock den vanliga, traditionella vardagsfavoriten falukorv till dessa två rätter.





Chili med falukorv och avokadoyoghurt
4 portioner

500 g falukorv
1 grön paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 msk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk malen spiskummin
1 burk krossade tomater, 400 g
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1,5 msk tomatpuré
1 burk kidneybönor, 400 g
Salt
Persilja
Till servering
Varma tortillabröd
Nachos eller ris
Avokadoyoghurt, se recept

Gör så här
Skär falukorven i mindre bitar
Kärna ur och tärna paprikan fint
Skala och hacka lök och vitlök
Fräs paprika och lök i olja i en gryta utan att det tar färg
Blanda i korven och låt den bli brynt
Låt kryddorna fräsa med en stund på slutet
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar och tomatpuré
Koka under lock, ca 20 minuter
Skölj bönorna och låt dem rinna av
Blanda i bönorna när ett par minuter av koktiden återstår
Smaka av med salt
Strö över persilja


Avokadoyoghurt

0,5 chilifrukt
1 liten röd lök
2 avokado
1 msk limesaft
1 vitlöksklyfta
1 dl turkisk yoghurt
Salt 

Gör så här
Skär bort kärnor och väggar och finhacka chilifrukten
Skala och finhacka rödlöken
Mosa avokadoköttet och blanda med limesaften
Blanda chili, lök och avokado med turkisk yoghurt
Pressa i vitlök
Smaka av med salt


Falukorv med mangofräs
4 portioner

600 g falukorv

Mangofräs
1 mango
1 röd paprika
1 liten purjolök
1 tsk curry
0,5 dl konc apelsinjuice
0,5 dl vatten
1 lime, rivet skal + 1 msk saft
4 msk hackad persilja
Salt
Till servering 
Ris

Gör så här
Skala, kärna ur och tärna mangon
Kärna ur och strimla paprikan
Skölj och strimla purjolöken
Fräs purjolök och paprika i en stekpanna med smör
Pudra över curry och låt fräsa en liten stund
Blanda i mango och tillsätt apelsinjuice, vatten, limeskal och limesaft
Låt koka ihop ett par minuter
Blanda i persilja och smaka av med salt
Skiva och stek falukorven i en stekpanna med smör


Här kommer ett tips hur man enklast tärnar en mango.
Mangon har en stor och platt kärna i mitten.
Skär av mangons platta sidor och du får en bred mittbit kvar med kärnan i.
Skär loss fruktköttet precis omkring kärnan så gott det går. 


Fruktköttet på sidobitarna snittas ända ner till skalet, men inte helt igenom.



Vräng upp kuberna från skalsidan och peta loss med fingrarna.




Som jag var inne på tidigare så skulle Kronfågels kycklingmiddagskorv passa perfekt att byta ut falukorven med i båda dessa rätter. Bara som ett tips :)

Ha de!  
                                                                                       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar