tisdag 21 februari 2017

Glutenfri broccolipaj med quinoa och solrosfrön och chiagröt med saffran och fikon

Jag har den senaste tiden läst en del om ayurveda och försökt förstå/lista ut vilken personlighet/kroppstyp som mest stämmer in på mig och vad jag med tanke på det borde äta för att må som bäst. Alla har vi någon del av de tre elementen, vata (luft), pitta (eld) och kapha (jord) i oss men oftast är det ett eller två element som dominerar, vilket gör det svårt att ringa in just vilken personlighet jag är. 
Men jag har kommit fram till att jag mest har pittas egenskaper i mig men med delar ifrån kapha också. Elementet vata känner jag inte alls igen mig i men har säkert visa drag även därifrån.
I boken Maten är min  medicin är de flesta recepten anpassade för en specifik kroppstyp men innehåller även förslag på små modifieringar för att rätten ska passa även de andra två kroppstyperna.
Den här glutenfria broccolipajen ska vara pittabalanserande och alltså anpassad för just min kroppstyp.


Broccolipaj 
6 portioner

2,5 dl quinoa
1 ägg
0,5 dl solrosfrön
1 tsk örtsalt
Fyllning
400 g färsk broccoli
0,5 dl pumpakärnor, rostade
Äggstanning
3 ägg
2 dl havremjölk/mjölk
1,5 tsk örtsalt
2 tsk persilja

Gör så här
Koka quinoan enligt förpackningen
Skölj den färdiga quinoan i kallt vatten och häll den i en bunke
Blanda ner ägg, solrosfrön och örtsalt
Häll smeten i pajform och bred ut den med en sked
Grädda pajskalet i 200 grader i ca 8 minuter
Ta pajformen ur ugnen och 
tryck upp skalet lätt mot kanterna med en sked
Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare 2 minuter
Skölj broccolin och dela den i mindre bitar
Koka upp vatten och förkoka broccolin lätt ett par minuter
Lägg broccoli och pumpakärnor i det förgräddade skalet
Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen
Häll smeten över pajen
Strö över persilja
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter


En annan pittabalanserande rätt som jag testat från boken är en chiagröt. 
På bilden ser den kanske inte så aptitlig ut men jag tyckte den blev riktigt god med saffranssmak och sötma från fikon.
I receptet står det att det räcker att låta chiafrönen stå och dra i 10 minuter men jag lät gröten stå i kylen över natten och värmde den något i mikron på morgonen.



Chiagröt
2 portioner

2 msk chiafrön
1,5 dl vatten
0,5 krm saffran
1 msk kokosflingor
4 torkade fikon, klippta i mindre bitar
1 dl hallon

Gör så här
Lägg chiafröna i vattnet tillsammans med saffran, kokos och fikon 
Låt stå i minst 10 minuter men gärna i kylen över natten
Toppa med hallon vid servering

2 kommentarer: