onsdag 19 april 2017

Gallo pinto på Klara Linds vis


Så var den första rätten ur Sveriges mästerkock Klara Linds kokbok lagad.
Gallo pinto, en ris- och bönrätt som är nationalrätt i Costa Rica och Nicaragua. 
Man kan äta den som en egen rätt men jag valde att steka kryddiga köttfärsrullar till.


Gallo pinto
4 portioner

3 dl långkornigt ris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 burk svarta bönor, 400 g
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
1 lime
2 msk olja, till stekning
1 kruka koriander
Salt
Peppar

Gör så här
Koka riset enligt anvisningar på förpackningen
Ta av det strax innan det är helt färdigkokt,
så att det fortfarande har lite tuggmotstånd i mitten
Skölj i kallt vatten och låt rinna av i en sil
Finhacka lök, vitlök och paprika
Skölj bönorna noggrant under kallt vatten och låt dem rinna av i en sil
Hetta upp olja i en stekpanna och 
lägg i de torra kryddorna tillsammans med vitlök och bönor
Rör runt och stek tills vitlöken precis börjar få färg
Tillsätt paprika, gul lök och ris och stek på medelvärme i ca 10 minuter
Smaka av med salt och peppar
Blanda ner färsk koriander, pressa över saften från limen och servera


Kryddiga köttfärsrullar
4 portioner

500 g köttfärs
1 ägg
2-3 msk vatten
1 tsk salt
1 krm chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander

Gör så här
Blanda färsen smidig med ägget och vatten
Krydda med salt och kryddor
Dela färsen i 8 bitar
Forma varje bit till en avlång rulle
Stek runt om på medelvärme i ca 8 minuter


För att få lite hetta i rätten stänkte jag lite av den heta såsen Cholula över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar