Kanske något att bjuda på till valborg...
Enkel att laga men med det där lilla extra som gör den lite mer lyxig än en vanlig fiskgratäng till vardags.
Räkorna kan förslagsvis bytas ut mot kräftstjärtar i lag.
Fiskgratäng med räkor och dill
4-6 portioner
800 g djupfryst fisk
ca 0,5 tsk salt
ca 2 krm peppar
0,5 dl vatten
0,75 dl vitt vin
3 msk hummerfond
1 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
2 tsk tomatpuré
0,5 dl hackad dill
500 g räkor (med skal)
Citron
Maizena till redning
Dill
Till servering
Pressad potatis
Gör så här
Skär den tinade fisken i portionsbitar och lägg i gratängform
Salta och peppra
Skala räkorna
Vispa ihop vatten, vin och fond i en kastrull
Tillsätt creme fraiche, grädde och tomatpuré
Smaka av med saften från citron
Låt såsen småkoka i ca 10 minuter
Red såsen till önskad tjocklek
Tillsätt dillen
Häll såsen över fisken
Gratinera i ugn i 200 grader i ca 20 min
Ta ut formen efter ca 15 minuter och fördela räkorna över
Ställ tillbaka in i ugnen och gratinera tills fisken är klar
Strö över hackad dill vid servering
Till denna festliga fiskgratäng kan jag rekommendera en frisk chardonnay,
nr 5649 på Systembolaget.
Skål och trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar