måndag 15 maj 2017

Kikärtsbiffar med blomkålsris och mangorajasås både till middag och matlådor


Bra recept ska delas, men på vägen sker ofta lite förändringar. Nästan lite som viskleken, ni vet, det som viskas av den första är sällan detsamma som berättas av den sista i kedjan. Något att tänka på när någon kommer och säger "har du hört", det kanske inte alltid är hela sanningen. 
Nå väl, Katarina tipsade om goa vegetariska biffar som passar i matlådan, så igår var det storkok här i vrån. Ca 20 biffar blev det som räckte inte bara till middag igår, utan även till matlådor idag och 8 biffar som jag frös in och tänker använda till att göra burgare av vid senare tillfälle. 
Och här kommer min variant på kikärtsbiffar.


Kikärtsbiffar
ca 20 stycken

4 burkar kikärter á 400 g
2 gul lök
4 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, grovriven
2 ägg
1 dl ströbröd
2 tsk spiskummin
2 dl hackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sesamfrön
Olja till stekning

Gör så här
Låt kikärterna rinna av i durkslag
Skala och hacka löken
Mixa kikärterna till en jämn smet
Blanda i övriga ingredienser utom sesamfrön
Låt gärna smeten stå till sig i kylen
Forma smeten till biffar i önskad storlek
Vänd dem i sesamfrön och stek i lite olja

Blomkålsris

1 stort blomkålshuvud

Gör så här
Riv blomkålshuvudet på den grövsta sidan av rivjärnet
Släpp sedan ner i lättsaltat, kokande vatten i ca 10 sekunder
Häll av i durkslag



Mangorajasås
8 portioner

4 dl creme fraiche
6 msk het mango chutney
1 tsk curry
1 tsk sambal oelek
2 msk flytande honung
2 tsk citronpeppar 
0,5 salt
Svartpeppar

Gör så här
Blanda samman alla ingredienser
Låt dra i kylen minst en timme innan servering, 
gärna över natten



Alltid trevligt att dekorera middagsbordet, både till vardag och fest.

2 kommentarer:

  1. Viskleken... ja, så är det ju verkligen. Jag är lite lat när jag gör blomkålsris till matlådor som ska in i frysen, hivar bara ned den råa blomkålen. Men någon matsked vatten på innan det går in i micron så blir blomkålen tillagad där och då.

    SvaraRadera