tisdag 3 oktober 2017

Köttbullar med brunsås

Upptäckte att jag inte har något recept på köttbullar och brunsås här på bloggen. Måste åtgärdas genast :)
Drar ni er för att laga köttbullar till vardags? Gör en stor sats i långpanna, så räcker de till flera gånger. Koka potatis och brunsås och servera med lingonsylt till.


Små köttbullar på långpanna i ugn
ca 60-70 stycken

1 kg blandfärs
1,5 dl ströbröd
ca 2 tsk salt
ca 4 krm svartpeppar
1 msk honung
3 dl mjölk
1 liten gul lök, hackad
2 ägg

Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till en köttbullsfärs
Rulla färsen till köttbullar
Lägg på en smord plåt, alt på bakplåtspapper
Stek i ugn i 250 grader, till köttbullarna har fått fin färg, ca 20-30 minuter



Brunsås
4 portioner

2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl vatten 
1 köttbuljongstärning
1 tsk soja
1 msk svart vinbärsgelé
Salt
Peppar

Gör så här
Smält smöret sakta i en kastrull
Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite
Häll i vattnet, lite i taget under omrörning
Smula i buljongtärningen
Låt såsen koka 3-5 minuter
Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar

2 kommentarer:

  1. En god rätt man äter för sällan:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men ändå så självklar så jag inte ens hade reflekterat över att den inte fanns med i receptsamlingen.

      Radera