fredag 24 november 2017

Juldessert - pannacotta med kanelsirap och smörstekta äpplen

Det drar ihop sig... 
En månad kvar till julafton. Som jag nämnt tidigare så reser vi bort över jul och nyår men ändå dras jag med av jul-ivern som nu sköljs över oss i handeln och på sociala medier. (Ivern - det var väl en mild synonym till hetsen, stressen och pressen många känner så här innan jul!?)
Mitt fokus är dock inte på själva julpysslet och julklapparna utan mer på glöggminglet och adventspyntet. Mys i mörkret, helt enkelt.
Förra helgen hade vi svärfar med sambo här på besök och då startade vi upp advents firandet så smått med en dessert som passar särskilt fint nu i advent- och jultider. 
Den blev ganska så söt med kanelsirap så jag tycker inte äpplena behöver sockras som det står i receptet. Men det är ju en smaksak. 
Vad står på er "att göra lista" i helgen då?
På min står det shopping och titta på julskyltningen med dottern. Det är lite smått och gott till husvakterna som ska inhandlas och så lite adventspynt till kökstrappen. 
Och så blir det till att börja sätta upp adventsbelysningen ute. 
Har ni mycket lampor ute i era trädgårdar och på balkongerna? 
Det har en tendens att öka från år till år, så sista dagarna innan 1:a advent räcker inte längre för att hinna få upp allt, utan man får börja i god tid om det ska lysa fint i fönster och trädgård när vi går in i advent. 

Trevlig helg!

Pannacotta med kanelsirap och smörstekta äpplen
6 portioner

Pannacotta
1 gelatinblad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
Kanelsirap
2 dl farinsocker
2 dl vatten
2 kanelstänger
Smörstekta äpplen
4 äpplen
1 msk smör

Gör så här
Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten i ca 5 minuter
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna
Koka upp frön och stång i en kastrull med grädde och strösocker
Ta kastrullen från värmen när blandningen kokar och lyft ur vaniljstången
Ta upp gelatinbladet ur vattnet och krama ur
Låt det smälta i den varma grädden
Fördela blandningen i fina glas
Tips! Häll upp vätskan i en liten tillbringare 
så går det lättare att fördela pannacottan i glasen
Ställ glasen i kylskåp i minst 4 timmar
Blanda ingredienserna till kanelsirapen i en kastrull 
och låt koka till en simmig lag i 20-30 minuter
Ta upp kanelstängerna och häll upp sirapen på flaska
Sirapen blir tjockare när den kallnat
Skala och tärna äpplena
Stek dem i smör tills de de är ganska mjuka, 
söta ev med socker
Låt dem svalna
Servera pannacottan med en spegel av kanelsirap och äppeltärningar


Fler juliga desserter!
(Klicka på länken för recept)

2 kommentarer:

  1. Oh, den där tror jag starkt på - jag älskar pannacotta och jag älskar äpplen i desserter! Jag har inte börjat adventpynta än, men jag älskar alla juliga förberedelser❤️!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar också all belysning som sätts upp här och där, ser så fram emot att se hur detta lägenhetskomplex kommer att se ut under december. Och adventsmys är ju just mysigt. Härligt att hitta inspiration här hos dig. Tipsade igår en kompis om dina vegetariska recept.

    SvaraRadera