Välkommen!

tisdag 9 oktober 2018

Pasta med krämig blomkålssås och pankoströssel

Det här receptet hittade jag på Toves kök. En snäll och beskedlig rätt, som Tove beskriver den. Men pankoströsslet ger den smak och karaktär. 
En helt ok vegetarisk vardagsrätt, enligt mig.

Pasta med krämig blomkålssås och pankoströssel
ca 4 portioner

400 g blomkål
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
 0,5 dl vitt vin 
(kan bytas mot vatten)
2 tsk grönsaksfond
 0,5 tsk torkad timjan
2,5 dl grädde
1,5 - 2 dl riven lagrad ost
Salt och svartpeppar
ca 400 g pasta
Pankoströssel
1 msk olivolja
1,5 dl panko
1 krm salt
1 krm torkad timjan
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
1 krm paprikapulver 
0,5 krm svartpeppar

Gör så här
Hacka blomkålen
Skala och hacka löken 
Hetta upp oljan i en stekpanna och låt löken steka på medelvärme i ca 2 - 3 minuter
Tillsätt blomkålen och låt den steka med i ca 8 - 10 minuter
Skala och hacka vitlöken 
Blanda i vitlöken och timjan och låt allt steka i ytterligare någon minut 
Häll i vinet och låt det koka in
Tillsätt grädden och låt det puttra på svag värme i ca 4 - 5 minuter
Lägg över allt i en mixer eller matberedare och mixa slätt
(Det går också att lägga över alltihop i en bunke och mixa med en stavmixer)
Smaka av med salt och svartpeppar
Ställ såsen åt sidan
Hetta upp oljan till pankoströsslet i en stekpanna
Ha i pankon och alla kryddorna
Låt det steka på medelvärme under omrörning tills pankon fått lite färg
Häll sedan strösslet i en skål och ställ åt sidan
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
Häll av pastan men ta först undan 1 - 2 dl av kokvattnet
Häll tillbaka pastan i grytan och sätt tillbaka den på värmen
Rör ner blomkålssåsen och tillsätt osten
Värm alltihop några minuter under omrörning 
(Obs! Det får inte koka)
Späd med det sparade kokvattnet tills du får en lagom krämig konsistens
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp pastan på tallrikar och strössla över pankoströsslet

Fin tisdag!

2 kommentarer:

  1. I helgen tänkte jag att jag behövde hitta ett nytt vardagsrecept men inget lockade och så kom detta. Det ska lagas ikväll. Tack!

    SvaraRadera