torsdag 18 april 2019

Tre små rätter


 Rätt 1 
Förrätt på minuten!


Kräftsoppa 
4 portioner

Koka 1 liter Kelda Milda tomatsoppa med 2 tsk dillfrön i 5 minuter. 
Vispa ner 2 dl creme fraiche och 0,5 dl hackad färsk dill. 
Lägg i 200 g kräftstjärtar.
Spetsa ev soppan med 1 msk konjak 

  
Rätt 2

Ett vegetariskt alternativ på påskbordet - 
en purjo- och rödkålspaj med smak av kummin.


Påskpaj
8 bufféportioner


1 purjolök
250 g babyplommontomater
2 dl riven prästost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 msk olivolja
130 g finstrimlad rödkål 
Salt och svartpeppar
2 msk olja
8 filodegsplattor
Till servering
 grönsallad

Gör så här
Ansa och strimla purjolöken
Halvera tomaterna
Riv osten
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och salt i en bunke
 Pressa i vitlöken
Mortla kumminen
Stek purjolöken i olivoljan i en stekpanna med kummin
Vänd ner rödkålen och stek ytterligare ca 2 minuter
Dra av från värmen, krydda med salt och peppar och låt svalna något
Pensla en pajform med lite av oljan
 eller en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter,
Lägg filodegsarken omlott i formen så att en liten del hänger över kanten
Pensla filodegen som hänger utanför med resten av oljan
Blanda äggvispet med den stekta purjolöken och rödkålen  
Häll fyllningen i formen
Toppa med tomaterna
Vik in filodegen som hänger ut så den hamnar innanför kanten
Grädda pajen mitt i ugnen i 175 grader i ca 50 minuter 
eller tills den stelnat och filodegen är krispig 
Lägg eventuellt på aluminiumfolie efter halva tiden
Låt pajen vila ca 30 minuter


 Rätt 3

En mycket enkel och god efterrätt med päron, toscasmet och grädde.


Toscapäron
4 portioner

Häll av spadet från konserverade päron.

Lägg päronhalvorna (ca 8 st) i en smord ugnsform.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt 
0,75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån
Ställ tillbaka kastrullen på värmen och 
låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknar.
Fördela toscasmeten över päronen.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter 
eller tills toscasmeten fått fin färg.
Låt svalna något och 
servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar