söndag 3 november 2019

Tarte med lingon och mandelmassa

Idag är det endast fyra veckor kvar till advent...
Så jag tycker det är hög tid att byta ut det bubbelgummiga temat här på bloggen till ett mer dämpat som bättre harmonierar med årstiden just nu. 
Dessutom har jag bytt ut headern och kommer lägga in lite nya inslag i listen till höger med tips och recept som passar nu i höstmörkret och sedan framöver i jul och advent.
Dagens höstiga dessert till exempel kommer få en plats i listen till höger. 
Ett perfekt avslut på en höstmiddag där lingonens bittra och syrliga smak passar perfekt ihop med den söta mandelmassan. 

         
  Tarte med lingon och mandelmassa
4 portioner

100 g mandelmassa
1 msk smör
0,5 mak socker
1 krm malen kardemumma
2 smördegsplattor
Topping
75 g frysta eller färska lingon
2 msk strösocker
Ägg till pensling

Till servering
Lättvispad grädde
eller vaniljsås

Gör så här
Riv mandelmassan grovt
Hacka ihop mandelmassa, smör, socker och kardemumma till en smulig smet


Lägg de lätt tinade smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper
Dela i fyra bitar
Fördela mandelmassasmeten på  smördegsbitarna,
spara en centimeter runt om
Strö på lingon och strösocker


Pensla kanterna med uppvispat ägg 
Grädda i mitten avugnen i 200 grader i ca 20 minuter
Låt tarten svalna något 
Garnera med socker och servera med lättvispad grädde 

Skön söndag!
 

2 kommentarer: