Nutellabullar i långpanna är smidigt att baka när tiden är knapp.
Nutellabullar i långpanna
ca 20 stycken
50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,25 tsk salt
0,75 dl strösocker
1 tsk nymalen kardemumma
ca 7 dl vetemjö
1 tsk nymalen kardemumma
ca 7 dl vetemjö
Fyllning100g mjukt smör
100g nutella
100g nutella
Topping
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken,
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken,
mjölken ska inte vara varmare än 37
grader-
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Sist
tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir
mjölstinna. Tillsätta en större mängd mjöl
först, kanske 3 dl, sedan lite i taget under knådning. Degen ska vara
mjuk och smidig och du ska kunna peta på den med mjölade händer den utan
att det kletar. Men ta hellre lite för lite mjöl och tillsätt mer vid
utbaket.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke med en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt
tjockt lager.
Vik sedan ihop degen omlott i tre delar. Platta ut degen.
Klipp massor med jack i degen
och stansa till sist ut lagom stora bullar med en degskrapa. Tryck ner
ända ner till botten av plåten.
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
Håll koll på
bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. Bullarna ska få fin färg och
bli genom gräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna.
Dela bullarna, du kan behöva skära lätt med en kniv där du redan skurit ut bullarna.
Strassburgare gick överraskande lätt att göra. Dessutom hittade jag en vit chokladkräm på hyllan bredvid Nutellan i affären så jag slapp baltet med att göra egen chokladtryffel att fylla småkakorna med.
Strassburgare
125 gram smör
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
125 gram smör
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
Chokladtryffel
75
gram choklad
3 msk vispgrädde
1,5 msk mjölk
3 msk vispgrädde
1,5 msk mjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Mixa smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp.
Vispa ihop tills smeten blir vitt och fluffigt.
Tillsätt potatismjöl, vetemjöl och salt och vispa ihop ytterligare till en deg.
Häll degen i en spritspåse med en krusig tyll.
Spritsa ut lagom stora kakor med jämna
mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut
och blir lite större när de gräddas.
Grädda mitt i ugnen
i ca 10–12 min eller tills kakorna har fått lite färg.
Chokladtryffel
Grovhacka chokladen och lägg den i en plastbunke.
Koka upp grädden och mjölken.
Häll gräddmjölken över chokladen och
rör snabbt ihop till en slät massa tills all choklad har smält.
rör snabbt ihop till en slät massa tills all choklad har smält.
Häll upp chokladtryffeln i en spritspåse och låt svalna ca 30-40 min i kylen.
Para ihop kakorna två och två med ett par som har samma storlek och form.
Spritsa chokladtryffel på den ena delen av kakan.
Lägg ihop den med den andra delen av kakan.
Lägg ihop den med den andra delen av kakan.
Och som avslut, maräng med dulche de leche, grädde, frukt, nötter och choklad.
Marängtårta
4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
0,5 tsk vit balsamvinäger
Fyllning
1 burk dulche de leche
2 dlvispgrädde
Topping
Frukt
Hackade nötter
Riven choklad
Gör så här
Vispa äggvitorna och häll i sockret pö om pö
Ta i balsamvinäger sist
Marängen ska vara fast i konsistensen
Spritsa ut rundlar i en ring på ett bakplåtspapper
Gör en grop i varje rundel med en sked
Grädda i 100 grader i 1,5 timme
Stäng av värmen och
låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat
Garnera marängen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar