tisdag 12 november 2019

Födelsedagsfika

Mannen har fyllt år så det har blivit lite bakat den senaste tiden och det blev några nykomlingar till receptsamlingen.
Nutellabullar i långpanna är smidigt att baka när tiden är knapp.


Nutellabullar i långpanna
ca 20 stycken

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,25 tsk salt
0,75 dl strösocker
1 tsk nymalen kardemumma
ca 7 dl vetemjö
Fyllning100g mjukt smör
100g nutella
Topping
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, 
mjölken ska inte vara varmare än 37 grader-
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma. 
Sist tillsätter du mjölet men ta absolut inte i för mycket så bullarna blir mjölstinna. Tillsätta en större mängd mjöl först, kanske 3 dl, sedan lite i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna peta på den med mjölade händer den utan att det kletar. Men ta hellre lite för lite mjöl och tillsätt mer vid utbaket.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Vispa ihop allt till fyllningen i en bunke med en elvisp.
Kavla ut hela degen på ett bakbord, bred på fyllningen i ett rätt tjockt lager. 
Vik sedan ihop degen omlott i tre delar. Platta ut degen. 
Klipp massor med jack i degen och stansa till sist ut lagom stora bullar med en degskrapa. Tryck ner ända ner till botten av plåten.
Låt bullarna jäsa ca 30 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter på 225 grader. 
Håll koll på bullarna mot slutet, alla ugnar är olika. Bullarna ska få fin färg och bli genom gräddade så ha inte för bråttom med att ta ut dem.
Låt svalna.
Dela bullarna, du kan behöva skära lätt med en kniv där du redan skurit ut bullarna.


Strassburgare gick överraskande lätt att göra. Dessutom hittade jag en vit chokladkräm på hyllan bredvid Nutellan i affären så jag slapp baltet med att göra egen chokladtryffel att fylla småkakorna med.  


 Strassburgare

125 gram smör
0,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
 Chokladtryffel
75 gram choklad
3 msk vispgrädde
1,5 msk mjölk

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
 Mixa smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp.
Vispa ihop tills smeten blir vitt och fluffigt.  
Tillsätt potatismjöl, vetemjöl och salt och vispa ihop ytterligare till en deg.
 Häll degen i en spritspåse med en krusig tyll. 
Spritsa ut lagom stora kakor med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut och blir lite större när de gräddas. 
Grädda mitt i ugnen 
i ca 10–12 min eller tills kakorna har fått lite färg.
   
Chokladtryffel
Grovhacka chokladen och lägg den i en plastbunke. 
Koka upp grädden och mjölken.  
Häll gräddmjölken över chokladen och 
rör snabbt ihop till en slät massa tills all choklad har smält. 
Häll upp chokladtryffeln i en spritspåse och låt svalna ca 30-40 min i kylen. 
Para ihop kakorna två och två med ett par som har samma storlek och form. 
Spritsa chokladtryffel på den ena delen av kakan. 
Lägg ihop den med den andra delen av kakan.


Och som avslut, maräng med dulche de leche, grädde, frukt, nötter och choklad.


Marängtårta 

4 rumstempererade äggvitor
2 dl socker
0,5 tsk vit balsamvinäger
Fyllning
1 burk dulche de leche 
2 dlvispgrädde
Topping 
Frukt
Hackade nötter
Riven choklad

Gör så här 
Vispa äggvitorna och häll i sockret pö om pö
Ta i balsamvinäger sist  
Marängen ska vara fast i konsistensen
Spritsa ut rundlar i en ring på ett bakplåtspapper
Gör en grop i varje rundel med en sked
Grädda i 100 grader i 1,5 timme
Stäng av värmen och 
låt marängen stå kvar i ugnen tills den svalnat
Garnera marängen
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar