Årets första tips till glöggmyset. Det har blivit några stycken genom åren, och då gärna med ädelost som passar så bra till den söta glöggen, som t ex ädelostcheesecake med pepparkaksbotten eller krispig parmaskinka med ädeloströra.
Men i dagens tips till glöggmyset är det en skinkröra som får stå för sältan. Kombinationen mellan det söta i bröden och det salta i fyllningen blir så himla god.
Och så den härligt gula färgen av saffranet...
Recept Landleys kök
Små lussekatts-burgare med skinkröra
20 stycken
Bröd
50g smör
1,25 dl mjölk
12,5 g jäst (1/4 paket)
0,5 paket saffran
0,5 dl ljus sirap
2,5 krm salt
250 g vetemjöl
1 litet ägg till pensling
flingsalt
Skinkröra
200 g julskinka
20 g grönkål
1 dl crème fraiche
1 tsk skånsk senap
Gör så här
Bröd: Smält
smör i en kastrull.
Rör i mjölken och värm till 37°C – använd gärna en
termometer.
Smula ner jästen i mjölken och rör tills jästen löst sig.
Rör i saffran, sirap och salt.
Se till att sirapen är rumstempererad och
inte för kall.
Ha ner lite vetemjöl
vartefter i skålen med degvätskan.
Arbeta degen i cirka 10 minuter för
hand.
Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig,
men den ska vara ganska
lös.
Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur,
gärna
ovanpå spisen, och täck med en bakduk.
Låt jäsa i 60 minuter.
Stjälp
ur degen och dela till 20 stycken bitar.
Forma varje bit till en bulle
och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare i
30 minuter under bakduk.
Värm ugnen
till 250°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över en nypa
havssalt.
Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter.
Låt svalna på galler under
bakduk.
Skinkröran: Strimla grönkålen till mindre
bitar
och stek den mjuk och glansig i smör
i en stekpanna på ganska låg
temperatur.
Smaka av med lite salt.
Skär julskinkan till tunna stavar.
Blanda skinka och grönkål med crème fraiche och senap.
Smaka av med salt
och peppar.
Halvera varje bröd och klicka på skinkröran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar