lördag 20 november 2021

Små lussekatts-burgare med skinkröra till glöggmyset

Årets första tips till glöggmyset. Det har blivit några stycken genom åren, och då gärna med ädelost som passar så bra till den söta glöggen, som t ex ädelostcheesecake med pepparkaksbotten eller krispig parmaskinka med ädeloströra.
Men i dagens tips till glöggmyset är det en skinkröra som får stå för sältan.
Kombinationen mellan det söta i bröden och det salta i fyllningen blir så himla god.
Och så den härligt gula färgen av saffranet...

                                                                                                                                   Recept  Landleys kök


Små lussekatts-burgare med skinkröra

20 stycken

Bröd
50g smör
1,25 dl mjölk
12,5 g jäst (1/4 paket)
0,5 paket saffran
0,5 dl ljus sirap
2,5 krm salt
250 g vetemjöl
1 litet ägg till pensling
flingsalt

Skinkröra
200 g julskinka
20 g grönkål
1 dl crème fraiche
1 tsk skånsk senap

Gör så här
Bröd: Smält smör i en kastrull.
Rör i mjölken och värm till 37°C – använd gärna en termometer.
Smula ner jästen i mjölken och rör tills jästen löst sig.
Rör i saffran, sirap och salt.
Se till att sirapen är rumstempererad och inte för kall.

Ha ner lite vetemjöl vartefter i skålen med degvätskan.
Arbeta degen i cirka 10 minuter för hand.
Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig,
men den ska vara ganska lös.
Ställ degbunken på en dragfri plats med jämn temperatur,
gärna ovanpå spisen, och täck med en bakduk.
Låt jäsa i 60 minuter.

Stjälp ur degen och dela till 20 stycken bitar.
Forma varje bit till en bulle
och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 250°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över en nypa havssalt.
Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Skinkröran:
Strimla grönkålen till mindre bitar
och stek den mjuk och glansig i smör
i en stekpanna på ganska låg temperatur.
Smaka av med lite salt.
Skär julskinkan till tunna stavar.
Blanda skinka och grönkål med crème fraiche och senap.
Smaka av med salt och peppar.

Halvera varje bröd och klicka på skinkröran.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar