torsdag 13 januari 2022

Potatis- och purjolökssoppa, pocherat ägg och räkor

Soppdag! Och på menyn idag... potatis- och purjolökssoppa, med pocherat ägg och räkor. Recept Elina & Mickes mat


4 portioner 

600 g potatis, gärna king Edward
1 purjolök
1 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
ca 8 dl grönsaksbuljong (vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar)
2 dl grädde
salt
peppar

Pocherade ägg
4 ägg
1,5 l vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 tsk salt
Till servering
valfri mängd räkor
valfri mängd hackad dill

Gör så här
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och strimla purjolöken.
Hetta upp en kastrull/gryta och fräs purjolöken tills den mjuknat.
Tillsätt potatisen och fräs ytterligare någon minut.
Häll på vinet och buljong.
Låt koka tills potatisen är kokt.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädden och koka upp soppan.
Smaka av med salt och peppar.

Pocherade ägg
Koka upp vattnet tillsammans med ättika och salt i en kastrull.
Knäck äggen i 4 skålar eller koppar.
När det är dags att pochera äggen stäng av plattan.
Ta en sked och rör om vattnet med skeden så att en virvel bildas.
Låt ett ägg i taget glida ner i vattnet
och pochera äggen i ca 3 minuter.
Ta upp äggen med en hålslev. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar