Recept till maträtterna på bilden hittar man här. |
Till veckans meny har jag hämtat recept från instagramkontot och bloggen @elinaochmickes_mat. Ett inspirerande konto/blogg som jag varmt kan rekommendera, med många bra vardagsrecept.
I morgon måndag ska jag handla och träna yoga så då är det mannen som står för matlagningen, tror det blir något med köttfärs.
På tisdag planerar jag att laga kycklinggryta.
Recept:
4 st kycklingfiléer
1 paket bacon med smak av chili
ca ½ dl hackade soltorkade tomater
1 ½ dl grädde
½ dl chilisås
salt
peppar
4 port ris
sallad
Skär kycklingfiléerna och bacon i mindre bitar.
Krydda kycklingen med salt och peppar.
Hetta upp en panna med olja och fräs kycklingen i omgångar tills den får en gyllenbrun färg. Ställ åt sidan.
Fräs bacon i samma panna tills de blir knaprigt.
Tillsätt soltorkade tomater och låt fräsa några minuter.
Tillsätt grädde och chilisås och låt puttra tills kycklingen är helt genomstekt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med ris och gärna en god sallad.
På onsdag tänker jag att jag ska laga laxpasta med dill.
Recept:
4 portioner pasta, gärna spaghetti
500 g lax
1 purjolök
1-2 msk hummerfond
3 dl grädde
ca 2 dl pastavatten
salt
peppar
1 citron
1 kruka färsk dill
riven parmesan
olivolja
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär
laxen i mindre bitar. Ansa och skiva purjolöken. Hetta upp en panna med
olivolja. Fräs purjolöken tills den mjuknat något. Tillsätt laxen i
pannan tills den fått färg. Häll i hummerfond, grädde och pastavatten
och smaka av med salt och peppar. Häll ur pastavattnet och tillsätt den
kokta pastan i såsen. Riv ner valfri mängd zest från citronen, dela
citronen och pressa över citronsaft över pastan. Hacka dillen och vänd
ner i pastan. Servera pastan med riven parmesan.
Torsdag är soppdag, då blir det potatis- och purjolökssoppa med pocherat ägg och räkor.
Recept:
600 g potatis, gärna king Edward
1 purjolök
1 msk olivolja
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
ca 8 dl grönsaksbuljong (vatten + grönsaksbuljongtärning)
2 dl grädde
salt
peppar
Pocherade ägg
4 ägg
1 1/2 l vatten
1 msk ättikssprit 12%
1 tsk salt
valfri mängd räkor till servering
valfri mängd hackad dill till servering
Skala och skär potatisen i bitar. Ansa och strimla purjolöken. Hetta upp en kastrull/gryta och fräs purjolöken tills den mjuknat. Tillsätt potatisen och fräs ytterligare någon minut. Häll på vinet och buljong. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och koka upp soppan. Smaka av med salt och peppar.
Pocherade ägg
Koka upp vattnet tillsammans med ättika och salt i en kastrull.
Knäck
äggen i 4 skålar eller koppar. När det är dags att pochera äggen stäng
av plattan. Ta en sked och rör om vattnet med skeden så att en virvel
bildas. Låt ett ägg i taget glida ner i vattnet och pochera äggen i ca 3
minuter. Ta upp äggen med en hålslev.
På fredag får det bli vegetariskt, närmare bestämt halloumiwraps.
Recept:
2 frp halloumi
8 tortillabröd
olja till stekning
ruccola
sallad
tomater
gurka
rödlök
avokado
srirachasås
crème fraiche
Skiva halloumin i skivor. Hetta upp en panna med riktigt med olja och stek halloumin på bägge sidor till den fått fin färg. Servera halloumin i tortillabröd med valfria tillbehör.
Vad det blir för gott till helgen får jag fundera på under veckan, nu är iallafall vardagsmaten planerad och ska inhandlas imorgon. Fortsatt skön söndag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar