torsdag 28 mars 2024

Räkcheesecake till påsk

Så var den äntligen här, den efterlängtade påskledigheten. Kanske ni skålar in den med något gott i glasen till en bit räkcheesecake. Men har ni ännu inte hunnit göra er en räkcheesecake så finns det fortfarande tid att få till en under påsken.
Jag önskar er en härligt avkopplande ledighet med mycket gott att äta i trevligt sällskap med nära och kära. Glad Påsk!


Räkcheesecake

12 bitar
 
100 g smör
250 g kavring
 5 gelatinblad
450 g naturell färskost
2 dl creme fraiche
1 kruka dill
0,5 röd lök
0,5 burk röd stenbitsrom
1 krm cayennepeppar
1 citron
Salt och svartpeppar
Topping
250 g skalade räkor
0,5 burk röd stenbitsrom
2 msk klippr gräslök
0,5 citron
 
Gör så här
Smält smöret.
Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixerbunke.
Tillsätt smöret och mixa smuligt.
Tryck ut i en springform täckt med plastfolie.
Ställ i kylen i ca en timme.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
Vispa ihop färskost och crème fraiche.
Finhacka dill och lök och rör ner i smeten.
Tillsätt rom, cayennepeppar, citronskal och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Lyft upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet
och smält på svag värme i en liten kastrull.
Rör ner lite av färskostsmeten i det smälta gelatinet.
Rör ner det i resten av färskostsmeten och blanda väl.
Bred fyllningen över kavringsbottnen.
Ställ kallt minst 5 tim, gärna över natten.
Garnera cheesecaken precis innan servering
med räkor, rom, gräslök, rödlök och citron.
 

1 kommentar: