Här kommer några goda tips inför påskhelgen.
Börjar med en rackarns god räktårta
som passar som ensamrätt, förrätt eller som en del av en buffé.
Räkcheesecake med sill och lax
6-8 portioner
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
150 g gravad lax
100 g matjessill
1 liten rödlök
10 små kokta färskpotatisar
1 dl hackad dill och gräslök
0,5 dl riven färsk pepparrot
6-8 portioner
200 g kavring
75 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
150 g gravad lax
100 g matjessill
1 liten rödlök
10 små kokta färskpotatisar
1 dl hackad dill och gräslök
0,5 dl riven färsk pepparrot
400 g naturell färskost
2 dl gräddfil
70 g finkornig löjrom
Salt
Peppar
Garnering
Räkor
Rom
Rödlök
Dill
Gräslök
Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Kör sönder kavringen i en matberedare
Smält smöret
Rör ner kavringen i smöret
Tryck ut det i en bakpappersklädd bakform med löstagbar kant
Ställ i kylen
Skär lax och matjessill i små bitar
Skala och finhacka rödlöken
Skiva den kokta potatisen
Blanda ihop det med de hackade örterna, rivna pepparroten, färskosten, gräddfilen och löjrommen
Smaka av med salt och peppar,
var dock försiktig med saltet då de övriga ingredienserna ger en bra sälta
Smält gelatinet med lite av vattnet det har legat i
Tillsätt lite av fyllningen och rör om
Tillsätt sedan resten av fyllningen och blanda väl
Häll upp i formen
Låt stå kyld i minst 2 timmar för att stelna
Dekorera med räkor, klickar rom, rödlök, hackad dill och gräslök vid servering
Sedan kommer en rätt okomplicerad rätt i all sin enkelhet.
Serveras gärna med ett passande vin
men jag skulle rekommendera öl till den rökta laxen.
Varmrökt lax med blomkålsris
4 portioner
500 g varmrökt lax
1 st blomkålshuvud
Gör så här
Riv blomkålshuvudet på den grövsta sidan av rivjärnet
Släpp sedan ner i kokande vatten i ca 10 sekunder
Häll av i durkslag
Mango chutneysås
4 portioner
1 dl mango chutney
1 dl majonnäs
1 lime, finrivet skal och saft
Gör så här
Blanda ingredienserna till en sås
1 dl majonnäs
1 lime, finrivet skal och saft
Gör så här
Blanda ingredienserna till en sås
Vill man istället slå på stort och imponera
så kommer här en lite mer komplicerad rätt att bjuda på någon av påskdagarna.
Purjolöksinbakad torskrygg med ansjovisskum och rödgrönt fräs
4 portioner
600 g torskrygg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 stor purjolök, det gröna
Ansjovisskum
3 msk finstrimlad purjolök, det vita
1 msk smör
75 g ansjovisfilé, hackad (spara spadet)
3 dl vispgrädde
0,5 dl finhackad gräslök
Rödgrönt fräs
150 g sockerärter
1 röd paprika
1 stor fast tomat
2 msk smör
2 krm salt
Till servering
Kokt pressad potatis
Gör så här
Skölj och ansa några rejäla bitar av det gröna från purjolöken
Koka dem mjuka i 2-3 minuter
Häll av och spola i kallt vatten
Låt rinna av på hushållspapper
Salta och peppra fisken
Slå in fisken i purjobladen och packa sedan in i aluminiumfolie till ett runt paket, snurra ändarna som en smällkaramell
Ugnsbaka i form i 150 grader till 55 garder innertemperatur, ca 30 minuter
Ta ut och låt vila i 5 minuter
Fräs purjon till ansjovisskummet i smör utan att den tar färg
Tillsätt ansjovisfilé och grädde
Låt koka ihop i 2-3 minuter
Mixa till en skummig sås
Smaka ev av med ansjovisspad
Tillsätt gräslöken precis innan servering
Dela sockerärterna i halvor
Skär paprikan i små bitar
Skålla och skala tomaten
Ta ur kärnorna och skär i bitar
Fräs sockerärter och paprika mjukt men knaprigt i smör
Tillsätt tomaten på slutet
Salta
Citronfromage
Salta
Komplicerat eller ej,
en lätt uppfriskande citronfromage passar alltid som avslut på en middag.
en lätt uppfriskande citronfromage passar alltid som avslut på en middag.
Citronfromage
8 portioner
4 gelatinblad
2 ekologiska citroner, skal och saft
2 ägg
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
Dekoration
3 passionsfrukter
Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter
Skölj citronerna noga, torka och riv av det gula skalet
Lägg skalet i en bunke tillsammans med den pressade saften från citronerna
Dela äggen i vitor och gulor
Vispa äggvitorna till ett fast skum
Vispa grädden
Vispa äggulorna och socker tills sockret löst sig
Tillsätt citronsaften med skalen i skålen med den uppvispade äggulan
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull
Smält dem försiktigt på svag värme
Häll gelatinet i ägg- och sockerblandningen under ständig vispning
Det är viktigt att det inte bildas klumpar
Blanda ner den vispade grädden
Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna
Fördela fromagen i portionsskålar,
gärna med sprits för att inte kladda ner kanterna
Ställ kallt till servering
Toppa med passionsfrukt vid servering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar