måndag 3 mars 2025

Fettuccine med tomatsås och salsiccia

En tomatsås på italienskt vis med krossade tomater, fintärnad lök, selleri och morot, efter ett recept från matbloggen Vin, mat, Alsace. Med "korvsmet" från salsiccia-korv i tomatsåsen och med hyvlad parmesan på toppen, så har man en pastarätt som sätter guldkant på vardagen. Lite vardagslyxig, helt enkelt 💜


3-4 portioner

150 g salsicciakorv
2 stjälkar selleri, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
olivolja
salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
3 vitlöksklyftor, pressade
2 kvistar färsk rosmarin, bara ”barren”
lite av pastavattnet

Till servering
3-4 portioner fettuccine
parmesan, att hyvla över pastan

Gör så här
Fräs sellerin i en panna med olja en liten sund.
Skrapa ner morot och lök och fräs en stund till.
Klicka i tomatpurén, klipp upp korven och skrapa ner korvsmeten i pannan
och fräs en stund till.
Rör så korvsmeten smular sig.
Repa och hacka rosmarinens ”barr”.
Krydda fräset med salt, peppar, hackad rosmarin och pressad vitlök.
Häll i tomatkross och vatten.
Låt såsen småputtra i 20-25 minuter.
Koka pastan under tiden.
Jag använde färsk spenatpasta. Koktid 3 minuter.
Häll av pastan men spar ett par dl av pastavattnet.
Blanda pasta och sås.
Späd med lite av pastavattnet till lagom konsistens.
Servera med hyvlad parmesan.

 

2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade receptet. Och tack för att du länkar till mig.
    Jag tror det finns mycket att göra med vardagsmaten, den måste bli roligare och "bättre". (Vi gjorde ju ett försök för några år sedan).
    Min känsla är att till helgen, då är det fram med recepten och de goda råvarorna i köket hos många svenskar. Och fy på den som tar King Edward-potatis istället för Amandine. Men under veckodagarna, då sätter många på pastavattnet och så kastar de ner vad som helst i grytorna, bara det går fort.
    Där tror jag att vi har en del att lära av sydeuropeisk mat- och middagskultur.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska jag vara ärlig tror jag knappt man gör sig besväret att laga mat från grunden ens till helgen. Man gör och lagar mat av ren slentrian och orkar inte, har inte tid, att tänka om och försöka nytt. Eller att gemene man har kunskapen om hur maten de äter, eller inte äter, kan påverka dem och deras mående. Tror precis som du att vi svenskar har en hel del att lära av sydeuropéernas mat-och middagskultur.

      Radera