måndag 3 mars 2025

Fettuccine med tomatsås och salsiccia

En tomatsås på italienskt vis med krossade tomater, fintärnad lök, selleri och morot, efter ett recept från matbloggen Vin, mat, Alsace. Med "korvsmet" från salsiccia-korv i tomatsåsen och med hyvlad parmesan på toppen, så har man en pastarätt som sätter guldkant på vardagen. Lite vardagslyxig, helt enkelt 💜


3-4 portioner

150 g salsicciakorv
2 stjälkar selleri, finhackade
1 gul lök, finhackad
1 morot, finhackad
olivolja
salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
3 vitlöksklyftor, pressade
2 kvistar färsk rosmarin, bara ”barren”
lite av pastavattnet

Till servering
3-4 portioner fettuccine
parmesan, att hyvla över pastan

Gör så här
Fräs sellerin i en panna med olja en liten sund.
Skrapa ner morot och lök och fräs en stund till.
Klicka i tomatpurén, klipp upp korven och skrapa ner korvsmeten i pannan
och fräs en stund till.
Rör så korvsmeten smular sig.
Repa och hacka rosmarinens ”barr”.
Krydda fräset med salt, peppar, hackad rosmarin och pressad vitlök.
Häll i tomatkross och vatten.
Låt såsen småputtra i 20-25 minuter.
Koka pastan under tiden.
Jag använde färsk spenatpasta. Koktid 3 minuter.
Häll av pastan men spar ett par dl av pastavattnet.
Blanda pasta och sås.
Späd med lite av pastavattnet till lagom konsistens.
Servera med hyvlad parmesan.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar