tisdag 18 november 2025

Krämig zucchinipasta med pinjenötter och parmesan

Krämig pasta med zucchini, parmesan och rostade pinjenötter. 
Perfekt vardagsmat som jag tror de allra flesta kommer gilla.



4 portioner

 

Torkad pasta för 4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 zucchini medelstora
3 dl vispgrädde
1-2 dl pastavatten
1 st citron, pressad
1 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar efter smak
0,5 tsk chiliflakes

Till servering
Riven parmesanost

Rostade pinjenötter

Gör så här
Koka pasta i saltat vatten enligt anvisning på paketet, 
tänk på att spara 1-2 dl av pastavattnet till såsen.
Hacka lök och vitlök, fräs i en stekpanna med olja 
tills löken är mjuk och glansig. 
Häll över den stekta löken på ett fat. 
Dela zucchini i grova bitar. 
Stek zucchini i olja någon minut.
Salta och peppra och strö över chiliflakes. 
Häll på den stekta löken med grädde, parmesanost och pastavatten, 
låt puttra ca 3 minuter.
Smaksätt med citronjuice och häll ner pastan över såsen, 
vänd in pastan. 
Rosta pinjenötter i en torr het stekpanna, 
håll koll så de inte bränner vid.
Servera och strö över rostade pinjenötter och parmesanost. 
Om du vill, strö över lite extra chili!
 

4 kommentarer:

  1. Så gott det ser ut och låter! Tack för recept! :)

    SvaraRadera
  2. Inte så vanligt att jag använder zucchini i matlagning till vardags. Men man kan ju testa ändå. Ser gott ut. Kraaam Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Zucchini är perfekt grönsak att tillaga till vardags, till skillnad mot andra rotfrukter som kräver längre tillagningstid. Se bara till att ha en riktigt het stekpanna när du lägger i zucchinin, så den får en krispig och fin stekyta.

      Radera