tisdag 12 mars 2013

Klar grönsakssoppa med exotisk fruktsallad till efterrätt

Oj, vad jag längtar till våren. Det såg ut ett tag som att våren skulle kunna vara på väg men igår morse var det -17 grader, trodde knappt det var sant. Fick plocka fram "tjockjackan" igen och det kändes inte alls roligt. I morse var det några grader varmare men fortfarande kaaallt :(
När det är så här kallt är det gott att värma sig med en varm soppa, så igår fick det bli en klar grönsakssoppa på buljong från tidigare kycklingkok. Soppan är helt vegetarisk men har man kvar av kycklingen kan man koka med den i soppan. Här fanns ingen kyckling kvar så det fick bli den vegetariska varianten, kompletterad med skinksmörgås. Till efterrätt gjorde jag en fruktsallad på bla ananas och mango, de var super söta och saftiga så passa på att köpa nu när det är säsong för dessa frukter.
 
 
Klar grönsakssoppa
4 portioner
 
8 dl vatten
2 dl kyckling- eller grönsaksfond
1,5 tsk salt (om du använder egen osaltadfond)
250 g blomkålsbuketter
100 g tunt skivade morötter
100g rotselleri
150 g suger snaps
 
(Om du inte har egen fond ökar du på vattenmängden till
10 dl och använder istället 2 buljongtärningar eller
2 msk köpt fond. Tänk då på att inte salta soppan för mycket)
 
Gör så här
Koka upp vatten, fond och salt
Lägg i grönsakerna och låt sjuda i ca 5 minuter
 
 
 
Exotisk fruktsallad
4 portioner
 
1 ananas
1 mango
1 apelsin
vindruvor
1/2 lime
 
Gör så här
Skala och tärna frukten
Pressa limsaft över salladen
 
Servera med vaniljsås eller glass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar