Till desserter är det tacksamt att använda frukt så i veckan kokade jag päron i en kryddig lag och serverade dem med chokladgrädde och karamelliserade nötter. Smakade mumma!
Kokta päron med chokladgrädde och karamelliserade nötter
4 portioner
3 dl pressad apelsinsaft
1,5 dl strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
0,25 st vaniljstång
Chokladgrädde
0,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
50 g ljus choklad, finhackad
0,5 dl mjölk
Karmelliserade nötter
3 msk strösocker
1 dl blandade grovt hackade nötter
1 tsk smör
Gör så här
Chokladgrädden ska stå i kylen över natten så
förbered redan kvällen innan den ska serveras genom att lägga gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter
Koka upp grädde och honung och slå
över den hackade chokladen
Tillsätt mjölken och det urkramade gelatinbladet
Rör tills gelatinbladet smält
Ställ i kylen över natten
Skala päronen
Blanda apelsinsaften med socker och
kryddor i en kastrull
Lägg i päronen
Koka upp och låt sjuda tills päronen är mjuka
Ta upp päronen och koka ihop lagen till hälften
Smält sockret till karamelliseringen i en stekpanna
tills det är gyllenfärgat
Lägg i nötterna och smöret och rör runt
Häll upp på ett smörpapper och skilj på nötterna från varandra medans de fortfarande är varma
Vispa upp chokladgrädden och
forma till ägg med en fuktig sked och
lägg upp på tallrikar/skålar
Värm upp päronen i lagen och
lägg upp bredvid äggen
Skeda lite lag runt päronen
Garnera till sist med de karamelliserade nötterna
1 tsk smör
Gör så här
Chokladgrädden ska stå i kylen över natten så
förbered redan kvällen innan den ska serveras genom att lägga gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter
Koka upp grädde och honung och slå
över den hackade chokladen
Tillsätt mjölken och det urkramade gelatinbladet
Rör tills gelatinbladet smält
Ställ i kylen över natten
Skala päronen
Blanda apelsinsaften med socker och
kryddor i en kastrull
Lägg i päronen
Koka upp och låt sjuda tills päronen är mjuka
Ta upp päronen och koka ihop lagen till hälften
Smält sockret till karamelliseringen i en stekpanna
tills det är gyllenfärgat
Lägg i nötterna och smöret och rör runt
Häll upp på ett smörpapper och skilj på nötterna från varandra medans de fortfarande är varma
Vispa upp chokladgrädden och
forma till ägg med en fuktig sked och
lägg upp på tallrikar/skålar
Värm upp päronen i lagen och
lägg upp bredvid äggen
Skeda lite lag runt päronen
Garnera till sist med de karamelliserade nötterna
Kokta päron har jag inte ätit sedan jag bodde hemma. Det är juså himla gott! Goda tillbehör du gjort också. :-)
SvaraRaderaKoka päron borde man göra oftare, gott och inte alls svårt. Chokladgrädden jag hade till var däremot överkurs och går lika bra att byta ut mot en kula glass och de karamelliserade nötterna är farligt goda och bör bara tillagas vid festliga tillfällen ;)
Radera