fredag 13 juni 2014

Sommarlov och picknicktider

 

Ta en regnig dag till att förbereda picknickmat för soliga dagar på stranden, spontana utflykter i grannskapet eller för besöket på någon av alla turistattraktioner där det kostar skjortan att mätta en hel familj. 

Matiga muffins är perfekta att förbereda och frysa in, 
bara att plocka fram när det är dags.

Korv- och ostmuffins
12 stycken
225 g korv i småbitar, t ex kabanoss
1 liten gul lök, riven
5 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk bakpulver
0,25 tsk salt
1,75 dl mjölk
1 stort ägg, lätt vispat
50 g smör, smält
50 g cheddarost, riven
Gör så här
Förvärm ugnen till 200 grader
Placera ut pappersformar på en plåt,
eller smöra fördjupningarna i en muffinsplåt
Stek korvbitarna  i stekpanna tills de fått fin färg och
låt rinna av på hushållspapper
Värm löken i stekpannan tills den mjuknat och
ställ åt sidan
Blanda samman de torra ingredienserna
i en stor skål
I en annan skål blandar du ägg, mjölk och smält smör
Tillsätt blandningen till de torra ingredienserna tillsammans 
med cheddarost, korv och lök
Rör om tills allt precis har blandats
Fördela smeten jämt i de förberedda formarna
Grädda i ca 20 minuter eller till muffinsen
rest sig och blivit gyllenbruna
Låt svalna på plåten i 10 minuter
Flytta dem sedan till ett galler



Krämiga bacon- och majsmuffins 
12 stycken 

225 g bacon
1 liten gul lök, fint hackad
5 dl vetemjöl
2 msk socker
4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g majskorn,  pureade
1,25 dl mjölk
1 ägg, lätt vispat

Gör så här 
Smöra muffinsplåten om du använder det,
annars placerar du ut 12 muffinsformar på en plåt
Stek bacon knaprigt
Låt rinna av på hushållspapper
Stek löken gyllenbrun i fettet från baconen
Hacka baconen i mindre bitar och
ställ åt sidan tillsammans med löken
Spara ca 3 msk av baconfettet (eller ersätt med matolja)
Blanda samman mjöl, socker, salt och bakpulver
Vispa samman majs, mjölk, ägg och baconfett i en annan skål
Tillsätt majsblandningen till mjölblandningen
Rör om lätt tills allt precis blandats
Vänd ner bacon och lök i smeten
Fördela smeten i muffinsformarna
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter
Låt svalna i plåten i 10 minuter
Stjälp sedan försiktigt upp på galler


Likaså är pizzabullar perfekta att ha på lut i frysen. 

Pizzabullar
24 st

Deg
50 g jäst
50 g smör
1 msk flytande honung
4 dl mjölk
1 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning
Ca 1 dl chilisås
200 g vitlökssalami
2 dl riven ost
1 ägg
torkad oregano

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke
Smält smör, tillsätt mjölk, värm til 37 grader
Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig
Blanda i honung och salt
Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig
Låt jäsa övertäckt i 30 min
Ta upp och arbeta degen smidig på mjölat bakbord
Dela degen i två delar och kavla ut till rektanglar i A3-storlek
Bred på ett tunt lager chilisås
Fördela salamin och osten över pizzan
Strö över oregano
Rulla försiktigt ihop från långsidan och skär 12 bitar av varje
Placera varje bit i en bullform
Pensla med ett uppvispat ägg och strö över lite oregano
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter

Pizzawraps går snabbt att fixa till straxt innan man ska iväg. 

Pizzawraps
8 stycken

2 dl crème fraiche
2 msk chilisås
2 tsk oregano
8 tunnbröd
3 dl riven ost
80 g skinka i skivor
4 tomater

Gör så här
Blanda crème fraiche med chilisås och oregano
Bred blandningen på tunnbröden
Strö över riven ost
Fördela skinka och tomater överst
Rulla samman wraps


Currywraps behövs kanske lite mer förberedelse med inköp av kyckling och av att hacka och blanda ingredienser, men är helt klart värt besväret.

 Currywraps med kyckling och avokado
 4 stycken

 1 äpple
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 avokador
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
2 tsk curry
2 msk mango chutney
1 lime
1 halv grillad kyckling
4 stora tortillabröd
Salt

Gör så här
Skala äpple och lök
Gröp ur avokadorna
Hacka allt i små tärningar
Blanda allt i en bunke tillsammans med vinäger, olja, curry,
mango chutney, pressad lime och lite salt
Skär köttet i strimlor
Lägg en sträng avokadoröra i mitten på ett tortillabröd
Strö över kyckling
Vik in en sida och rulla ihop från ena kortsidan
Linda in rullen hårt i folie


Västerbottenpaj är perfekt picknick mat, som passar att äta både varm och kall. 
Med en god sallad och dricka till så är picknicken gjord.

Västerbottenpaj
 6-8 portioner
150 g kallt smör
3 dl mjöl
0,5 dl vatten
Fyllning
4 dl riven västerbottenost
3 ägg
1 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 krm peppar

Gör så här
Blanda smör, mjöl och vatten till en fast deg
Bred ut degen tunt i en normalstor pajform
Lägg osten i pajformen
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar
Häll äggvispet över osten
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i
ca 30 minuter
Pajen är även god att äta kall och
kan förvaras i kylskåp ett par dagar

 Sallad med citrondressing
4 portioner 

Blandsallad
eller 
Kål av olika sorter
2 klyftade syrliga äpplen
1 filead apelsin
1 hackad rödlök
100 g hackade hasselnötter
300 g kidney bönor
Citrondressing
3 msk olivolja 
1 msk pressad citron
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
Salt

Gör så här
Skölj av bönorna under rinnande kallt vatten
Blanda övriga ingredienser till salladen 
Tillsätt de avrunna bönorna
Blanda ingredienserna till dressingen
Förvara dressingen i lämplig burk/flaska och 
droppa den över salladen vid servering 

2 kommentarer:

  1. Jösses vilka fina recept, kul läsning. Blir säkert fler som kommer att provas. Trevlig helg. Ewa nilsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillar recepten, och att du talar om det!!
      Må så gott, Ewa!

      Radera