Välkommen!

måndag 4 augusti 2014

Veckans receptbok - 7 sorters sommarkakor

 

 7 sorters kakor ansågs förr vara det minsta antalet kaksorter på ett kafferep, och då var det antalet småkakor som avsågs, det vill säga utöver eventuella bullar, tårtor eller mjuka kakor. 
Med hjälp av Veckans receptbok sju sorters sommarkakor kan du bjuda in dina vänner på ett gammaldags klassiskt kafferep, eller varför inte ett knytkalas i trädgården där var och en tar med sig sin egen favorit att bjuda på. Kom ihåg att ta med recepten, för dem kommer det säkerligen att frågas efter :) Här kommer mina två bidrag till kafferepet, bakade efter recept från boken.






Knapriga chokladkolakakor
ca 40 st

200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
1 äggula
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
1 tsk citronsaft

Gör så här
Vispa samman smör, socker, sirap och äggula
Tillsätt mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver
Låt degen vila kallt i ca 30 minuter
Dela degen i fyra delar
Rulla ut längder lika långa som en bakplåt
Lägg bakplåtspapper på två plåtar 
Lägg två längder på varje plåt
Platta till dem lite med handen
Grädda i 200 grader i c 15 minuter
Skär sneda kakor medan de fortfarande är varma 
Låt kakorna svalna på plåten
Blanda samman ingredienserna till glasyren
Ringla över glasyren innan du lossar kakorna



Hallongrottor
ca 20 st

4 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver
En nypa salt 
200 g smör, kylskåpskallt
1 dl hallonsylt

Gör så här
Blanda först de torra ingredienserna i en bunke
Skär smöret i tärningar och blanda ner
Blanda snabbt ihop degen i en matberedare eller 
genom att nypa ihop smör och mjöl med fingrarna
Rulla degen till en längd och låt vila i kylen i ca 20 minuter
Skär degen i 20 bitar
Rulla till bollar och lägg i pappformar eller
på bakplåtspapper
Gör en fördjupning i bollarna och klicka i hallonsylt
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min i 200 grader


3 kommentarer:

  1. Boken sju sorters kakor står i min hylla och använde de senast häromdagen då jag bakade muffins.
    Lika klassisk som "vår kokbok"
    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv så saknar jag den klassiska kakboken, denna lånade jag på biblioteket, men har naturligtvis bakat en massa av dessa klassiska recept ändå. Minns att den fanns i mitt föräldrahem och att det var den kakboken som användes flitigast. Kram

      Radera
  2. Den boken står i min hylla, kikar igenom den allt som oftast och är en av favoriterna. Gamla hederliga recept kommer man långt med och är uppskattade kakor .
    Kram Erika

    SvaraRadera