Välkommen!

Välkommen!

lördag 13 juni 2015

Lite smått och gott till midsommar

Gubbröra i snapsglas
8 portioner

1 burk ansjovisfilé, 125 g
3 hårdkokta ägg
0,5 finhackad röd lök
2 msk hackad dill
Dekoration
Röd stenbitsrom 
Hackad gräslök
Tunnbröd

Gör så här
Häll av ansjovisen
Hacka den grovt
Skala och hacka äggen 
Blanda ansjovis, ägg, lök och dill
Servera i små glas med rom, hackad gräslök och 
en bit tunnbröd












Matjessill med picklad rödlök och brynt smör
ca 400 g matjessill
1,5 dl rumsvarmt vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit
3 små rödlökar
75 g smör
2 hårdkokta ägg
Gräslök

Gör så här
Blanda vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp
Skär löken i tunna ringar
Lägg i lagen och marinera minst 30 minuter
Smält smöret i en kastrull
Låt stå kvar på värmen tills smöret slutat skumma och doftar nötigt
Skär sillen i nitar
Hacka äggen
Lägg sill, ägg och lök på ett serveringsfat
Skeda över det brynta smöret och garnera
med gräslök
Varm gubbröra 
1 portion

1 ägg
18 g ansjovisfilé
1 msk kaffegrädde
1 msk vatten
20 g kokt potatis
Hackad gräslök
Svartpeppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser förutom gräslöken i
en portionsskål
Tillaga i mikrovågsugn på fulleffekt i ca 1,5 minut
Rör runt med en gaffel
Toppa med gräslök







Salta ansjovissnurror
18 st

2 gula lökar
1 burk ansjovis
Svartpeppar
3  smördegsplattor
2 dl riven västerbottenost
1 ägg, uppvispat
Sesamfrön
Gräslök, finskuren
















Gör så här
Stek löken utan att den tar färg
Ta av stekpannan från värmen
Hacka ansjovisen och blanda med löken
Blanda ev i lite av ansjovisspadet
Smak av med svartpeppar
Kavla smördegsplattorna något tunnare
Bred på lökröran
Strö över det mesta av osten
Rulla ihop ganska löst
Skär varje rulle i 6 bitar
Ställ bitarna högkanpå bakplåtspappersklädd plåt
Pensla med ägg
Strö över sesamfrön och resten av osten
Grädda i 200 grader i 25-30 minuter
Ta ut och låt svalna något
Strö över gräslök och servera till en iskall öl.

Räkröra i pajskal
i långpanna

Pajdeg
375 g smör
9 dl vetemjöl
6 msk vatten

Räkröra
ca 450 g skalade räkor
3 dl gröna ärtor
6 dl creme fraiche
3 dl majonnäs
9 msk finskuren purjolök
3 msk chilisås
Salt
Peppar
Finklippt dill

Gör så här
Rör ihop ingredienserna till pajskalet
Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter
Baka ut pajdegen i långpanna och nagga den
Grädda pajskalet i 200 grader i 25 minuter
Rör ihop alla ingredienser till räkröran
Häll räkröran i det kalla pajskalet strax före servering
Räkröran är väl tilltagen så det som inte får plats i skalet kan serveras i en skål bredvid, ifall någon vill ta lite extra av den goda räkröran

Ska pajen göras i normalstor pajform delas receptet med 3


Enligt tradition sköljs den salta och feta fisken ner med en snaps,
men med det gör man precis som man vill.

2 kommentarer: