söndag 7 juni 2015

Studentbuffé - recept och tips

I fredags firade vi alltså grabbens student och "plötsligt" var det skarpt läge för hans studentfest för ca 30 pers, som planerats och förberetts under en längre tid. 
Det är just planeringen som är A och O för att få det att flyta när ett större antal gäster är bjudna på buffé. När vi kom hem efter utspringet var allt förberett. Frukten till välkomstbålen var färdigskuren och klar, bara att lägga i skålen och hälla på fruktsoda och mousserande vin. Snacks i form av karamelliserade popcorn och frukt fanns också framme för gästerna att förströ sig med medans maten till buffén plockades fram. 

Länkar till popcorn och välkomstbål kommer här:

En del av maten var lagad, bakad och infryst flera veckor i förväg, men det mesta tillagades och förbereddes dagen/dagarna innan. Det enda som tillagades där och då var prinskorvarna invirade i smördeg som skulle stekas en kvart i ugn. 
Det är lite trixit att beräkna mängden mat till så många på en buffé, men 100 g kött, fisk eller fågel räcker gott och väl på en buffé när det finns annat att dryga ut med. Recept för 4 portioner kan beräknas räcka till ca 8-10 bufféportioner.
Fat, skålar och bestick för buffén var framtagna i förväg, så det var bara att plocka fram den kalla maten ur kylen, värma på pizzabullarna i mikron och blanda de redan färdigskurna grönsakerna till en sallad, samt att ta fram smör och ost till brödet. Den största utmaningen med mat för så många var nog logistiken av den förberedda maten. Vart gör man av den? Vi löste problemet genom att hyra ett extra kylskåp för mat och dryck, använda oss av tipset att sätta lock på portionsdesserterna så de gick att stapla på varandra i kylen och förvarade färdigskuren frukt och grönsaker i "platta plastpåsar" som gick att lägga där det fanns lite plats över i kylarna.



Vad bjöd vi då på? Jo, det kommer här i form av ett litet collage.


Recepten finns redan här i Min Lilla Kokvrå, bara att klicka på länkarna som följer.

Rimmad kyckling med örtsås och pestopotatis
Cheddarmuffins
Cheese sticks
Pizzabullar
Prinskorv och bröd i ett

En av rätterna som serverades och som jag själv inte lagat tidigare var en pastasallad, vars recept jag bjuder er på här.

Pastasallad
ca 10 bufféportioner

300 g pasta
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk dijonsenap
1 orange paprika, finhackad
1 gul paprika, finhackad
6 salladslökar, strimlade
2 dl ruccola
1 tsk salt
0,25 tsk svartpeppar

Gör så här
Koka pastan enligt förpackningen
Låt svalna
Blanda creme fraiche, gräddfil, majonnäs och dijonsenap
Vänd ner pasta, paprika, salladslök och ruccola i blandningen
Smaka av med salt och peppar

Dessutom fanns på studentbuffén rostbiff och potatissallad, 
marinerade vitlökar och soltorkade tomater, fetaost och en grönsallad.


Som avslutning dukades det upp en dessertbuffé med nutellafromage, mangoshots, mandelkaka och cakepopsRecepten döljer sig bakom länkarna!


Funderar du på studentpresent kan jag tipsa om: 
en perfekt present för den som tänker plugga vidare 
och kanske inte kommer ha det så fett.


Nu lägger jag denna studentfest bakom mig och tänker inte börja ladda för nästa förrän om si så där två och ett halvt år. Nu blickar jag istället framåt mot semestern som hägrar och hoppas sommaren och värmen har kommit till dess. 
Håller iaf tummarna för det!

6 kommentarer:

  1. Åh vilken härlig buffé :) Här planerar jag för fullt
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trots att det är riktigt kul att planera och förbereda, och att allt sedan går enligt planerna, så är det skönt när det hela är överstökat.
      Hoppas ni får en riktigt trevlig student och lika tur med vädret som vi hade. Lycka till!

      Radera
  2. Vilka härliga mumsigheter det bjöds på under studentfirandet. Det gjorde du/ni bra! Och mycket smarta tips som vem som helst kan ta med sig till planering av större fester. Verkar som att allt löpte enligt planerna. Så sant, bra planerat är hälften gjort!
    Hoppas ni fick lite rester över som ni kunnat mumsa på under helgen, det brukar vara uppskattat att få slappa men ändå kunna äta gott.
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, nog blev det lite rester över. Sitter just nu och mumsar på en mangoshot :)
      Tror t om det räcker till ett par lunchlådor imorgon oxå

      Radera
  3. Åh det ser helt fantastiskt ut! Igår kväll tappade jag modet fullständigt efter planerade med vår students mat, Jag ringer och beställer en hel buffé!! jag såg så många svårigheter med att få ihop allt och jag beräknar att vi blir ca 70 st, nu pytsar jag ut den färdiga maten i släktens kylskåp så får den komma lite alltefter som ;)
    men jag får en ny chans om 2 år och då SKA jag fixa det :)
    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. På två år hinner du planera och förbereda, så börjar du nu kommer du alla gånger att fixa det :) och ni kommer alla gånger få en supertrevlig student även med den beställda buffén.
      Önskar er och studenten lycka till och håller tummarna för att ni får vackert väder. Kram!

      Radera