måndag 24 augusti 2015

Smakrika Kycklingbitar med Sesamfrön & Cornflakes

Ytterligare ett bidrag till Månadens middagstips med temat ingefära har kommit in. Riktigt kul, tycker jag! Det här receptet kommer från Nettan som driver bloggen Matnyttigt, bloggen med bra tips och steg-för-steg bilder så även den mest ovana ska kunna lyckas i köket. Tack Nettan för ditt bidrag!

Spännande asiatiska smaker av sötma, vitlök, ingefära och sesamfrön. En annorlunda panering som ger en krispig yta med hjälp av bland annat krossade cornflakes. Inte särskilt starkt, bara smakrikt och gott. Doppa i sötsur sås, sweet chilisås eller varför inte äta som en hel måltid tillsammans med jasminris och soja. 
Lite svårt att få paneringen att sitta kvar på kycklingen, men skrapa gärna ur krispet som blir kvar i ugnsformen och strö över kycklingbitarna vid servering

Till 4 stora kycklingfiléer går det åt:
4 Kycklingfiléer (tinade eller färska)
1 stor Solo Vitlök eller 4 klyftor vanlig Vitlök
2 tsk finriven färsk Ingefära (ni har väl sett senaste ICA reklamen)
1½ dl Teriyakisås (finns i asiatiska hyllan)
1 msk Honung
1 tsk Sesamolja
8 dl Cornflakes
4 msk skalade Sesamfrön
Smör till ugnsformen
  • Skär kycklingfiléerna i skivor på längden, ca 1½-2 cm breda
  • Lägg kycklingen i en skål
  • Ta fram ytterligare en skål eller djup tallrik som du nu skall blanda marinaden i
  • Riv vitlöken eller pressa den i en vitlökspress
  • Skala ingefärsroten och riv den fint på ett rivjärn, du behöver ca 2 tsk färdig riven ingefära
  • Lägg vitlök och ingefära i skålen du tagit fram
  • Häll över teriyakisås, honung och sesamolja
  • Blanda ingredienserna till marinaden och häll den sedan över kycklingbitarna
  • Blanda runt marinad och kyckling så alla bitar täcks
  • Sätt lite plastfolie över skålen och ställ kallt en stund medan du förbereder resten
  • Använd en stor plastpåse .... 5 liters påse är bra
  • Fyll påsen med cornflakes och krossa innehållet med hjälp av näven till småsmulor
  • Tillsätt sesamfrön och skaka runt
  • När kycklingen stått en stund i kylen plockar du fram den, låter varje bit droppa av lite och så lägger du ner kycklingbitarna i cornflakes påsen
  • Knyt ihop påsen och vänd runt den tills allt blandat sig, är det svårt kan du hälla ut alltsammans i en torr skål och vända kycklingen för hand
  • Smörj en stor ugnsfast form med smör eller margarin
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Lägg kycklingbitarna i formen, hjälp till att få paneringen att stanna kvar genom att trycka till cornflakesblandningen på kycklingen
  • Placera formen en bit ner i ugnen och stek i ca 12-15 minuter beroende på hur tjocka eller tunna bitar du skurit. Efter ca halva tiden kan du, om du vill, ta ut formen och vända bitarna (men det är inte nödvändigt)
  • Överstek inte kycklingen så den blir torr eller paneringen bränd ....
  • Servera med sötsur sås eller sweet chilisås
  • Med ris till blir din sesamkyckling en hel måltid

2 kommentarer:

  1. Trevligt att du fått bidrag med ingefära. Trevligt recept. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul att få gensvar på en idé man har :)

      Radera