fredag 16 oktober 2015

Fotoutmaning v 42 - ätbart

Att slippa åka till affären och bara kunna gå ut i sin egen trädgård och hämta in det man ska äta är en oerhörd lyx. Jag känner inget som helst behov av att sträva efter självhushållning, men att ha möjlighet att odla bär, frukt och en och annan ätbar gröda uppskattar jag verkligen. 
Något ätbart som växer i vår trädgård, och som vi först för något år sedan upptäckte var en riktig delikatess, är jordärtskockan



Ser inte mycket ut för världen där de ligger i hinken, nyskördade, 
men efter tvätt, lite putsning och tillredning så är de gudomligt goda i en soppa.






Jordärtskockssoppa med rosmarin
4 portioner

1 stor gul lök, i bitar
3 klyftor vitlök, hackade
500 g skalade jordärtskockor, i bitar
3 potatisar, i bitar
6,5 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1 krm torkad rosmarin
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk vitvinsvinäger

Gör så här
Fräs lök, jordärtskockor och potatis i en 
kastrull med olja utan att de får färg
Tillsätt vatten och grönsaksfond
 Låt koka 10-15 minuter tills 
jordärtskockorna har blivit mjuka
Kör med mixer eller matberedare till en slät puré
Häll tillbaka purén i kastrullen
Tillsätt grädde och rosmarin och koka upp
 Smaka av med salt, peppar och vinäger


och som om det inte vore nog så passar jordärtskockorna utsökt ihop med
saffran och citron, serverade till kyckling.


För recept, klicka här!

För fler tips på något ätbart, klickar här!

14 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att ha lite som man odlat själv. Är den lättodlad? Ser gott ut. Ha en härlig fredag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen lättodlad och skördas från september till mars. Är släkt med solrosen och får gula fina blommor, men just i år har det inte blivit några blommor hos oss :(

      Radera
  2. å gott... och just den där känslan att få äta det man har skördat själv. fint det!

    SvaraRadera
  3. Jordärtskockor är underskattade! Egenodlade också:)! Jag gjorde en jordärtskockssoppa med champagne i en nyårsafton för många år sedan, den godaste jag någonsin ätit! Kanske dags för repris?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med champagne... låter hur gott som helst! Tycker absolut du ska ta den i repris :)

      Radera
  4. Gott och lättodlat...Jag köpte en planta för två år sen ,maken klippte av den med grästrimmern och jag höll på att få hjärnblödning :-) alldeles i onödan ,för så lätt tar man inte kål på dessa plantor istället får man hålla lite koll för de sprider sig ganska fort... Ett tips ...koka dom i vatten några min som du sen häller av och koka vidare i nytt vatten,så slipper man få ont i magen om man är känslig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr kan det rumla om lite i magen trots byte av vatten, iaf på mig, men det är det värt :)

      Radera
  5. Så gott det ser ut. Tack för recepten. Kan man odla jordärtskocka utomhus eller behöver man växthus? Trevlig helg! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan man odla dem utomhus. Planteras tidigt på våren, eller så ligger de kvar från året innan. Under hösten skördas de efterhand tills tjälen kommer och när marken tinat fram på vårkanten igen kan man åter skörda dem fram till mars-april.

      Radera
  6. Jag älskar jordärtskockssoppa! Men har aldrig gjort någon själv.
    Snor med mig receptet=))

    SvaraRadera
  7. Mmm, ser gott ut. Tack för att du tipsar, har aldrig ätit jordärtskockssoppa innan.

    kram kram Malin

    SvaraRadera