söndag 22 november 2015

Janssons frestelse och sill - mitt bidrag till Internationella julreceptkalendern

Jag har blivit inbjuden att delta med ett recept till International Recipe Calendar 2015 med julrecept från hela världen. Förra årets kalender hittar ni Här
Ett recept från någon del av världen varje dag från den 1:a december fram till julafton. Jag vill naturligtvis bidra med något typiskt svenskt som vi äter på julen; sill och Janssons frestelse, mina egna absoluta favoriter. Eftersom det är en internationell kalender kommer här recepten på både svenska och engelska.



I've been invited to participate with a recipe to the International Recipe Calendar 2015 with Christmas recipes from all over the world. One recipe from any part of the world from December 1 until Christmas. I definitely want to participate with something typically Swedish that we often eat for Christmas; herring and Janssons frestelse, my absolute favorites. Since it's an international calendar, I will post the recipes in both Swedish and English.

Janssons frestelse i portionsformar
8 portioner

10 medelstora potatisar

2 gula lökar
20 ansjovisfiléer
Ansjovisspad
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Ströbröd
3-4 msk smör

Gör så här

Skala potatis och lök
Skär löken i tunna skivor och fräs den i lite matfett
Skär potatisen i tunna strimlor
Smörj 8 portionsformar eller en stor ugnsfast form
Varva potatis, lök och ansjovis
Avsluta med ett lager potatis
Slå över lite ansjovisspad efter tycke och smak
Tillsätt grädde och kryddor
Strö över ströbröd och klicka ut smör ovanpå
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 1 timme för stor form och något kortare tid för mindre formar, känn med en sticka
Ta ut, låt svalna något och servera

Janssons frestelse
8 portions

10 medium sized potatoes
2 yellow onions
20 anchovy fillets
Anchovy broth
1 cup whipping cream
3 ml salt
1 ml white pepper
Breadcrumbs
45-60 ml butter

Directions
Peel the potatoes and the onions
Cut the onions in thin slices and fry it in some
Cut the potatoes in thin shreds
Butter 8 small or a big ovenproof dish.
Put potato, onion and anchovies in layers
Top off with a layer of potato
Pour some anchovy broth over
Ad whipping cream and spices
Sprinkle breadcrumbs and dot out some butter on top
Bake in the middle of the oven in 225 °C for approximately 1 hour.
Test it with a stick to see if it’s done
Take it out, let it cool and serve


Äpple- och purjolökssill
8 portioner

2 burkar inläggningssill à 420 g
Lag
1 liten morot
3 cm färsk hel pepparrot
2 dl ättiksprit, 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 krm kryddpeppar
Inläggning
0,5 rödlök
0,5 purjolök
2 små röda äpplen
1 krm kryddpeppar
3 msk finhackad dill

Gör så här
Skölj sillfiléerna och låt rinna av
Dela sillen i ca 1,5 cm breda snedställda bitar
Skala och skiva moroten och pepparroten
Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt den svalna
Skala och skiva löken
Skölj och strimla purjolöken
Kärna ur och tärna äpplet
Varva sill, lag, rödlök, purjolök, äpple, kryddpeppar och dill i en burk eller bunke
Låt vila i kylen i ca 1 dygn

Apple- and leek herring  
                                             8 portions                                                                                                    
6 cups pickled herring 
                                          
Broth
1 small carrot
3 inches fresh horseradish
0,8 cups vinegar essence, 12%
0,8 cups granulated sugar
1 cup water
3 bay leaves
10 whole allspice berries
1 ml allspice
½ red onion
½ leek
2 small red apples
1 ml allspice
45 ml minced dill


Directions
Rinse and drain the herring fillets
Slice the herring into 4 inch wide pieces
Peel and slice the carrot and the horseradish
Bring all the ingredients for the pickle to a boil and let it cool
Peel and slice the union
Rinse and shred the leek
Dice the apple
Put everything in a bowl but save some leek for garnish.
Leave the bowl in the fridge for about 24 hours


Börjar bli hög tid att börja förbereda inför jul och advent. Nästa vecka tänder vi 1:a ljuset. Det går fort nu...



It's about time to start preparing for Christmas and Advent. Next week we'll light the first candle. Time is flying by fast now...

6 kommentarer:

  1. Så kul att du fick vara med där. Janssons är en favorit hos mig. Den brukar jag göra. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Tycker jag med, både att få vara med i kalendern och att Janssons är en favorit :)
    Fortsatt fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Janzon är en favorit här och är ju ett måste på julbordet . Va roligt att du fick vara med i kalendern .
    Önskar dig en go dag!
    Kram Erika

    SvaraRadera
  4. Vilken trevlig kalender det verkar vara, vi får tacka för tipset eftersom vi inte ens visste om att en sådan fanns. Och så roligt för dig att du får vara med detta år. Tummen upp!
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Plötsligt händer det...
      Hade inte heller en aning om att denna kalender existerade men det ska bli jättekul att ta del av spännande recept "from all over the world"! Kramar!

      Radera