Välkommen!

fredag 29 januari 2016

Fredagsfeeling! Här och nu!


Tänkte starta upp fredagen och helgen med ett litet boktips/recension av boken
Lär dig leva: Mindre stress – Mer närvaro. Du kanske redan har läst den, för den har funnits i tryck sedan 2003!, men för min del har det inte blivit av att läsa den förrän nu. Den har länge funnits på min "vill läsa-lista" eftersom den har blivit så enormt omskriven och populär. Naturligtvis blir jag nyfiken på vad denna självhjälpsbok kan ha som inte andra har, men jag blir allt lite besviken då jag inte tycker att den tillför något nytt till det jag redan läst i andra böcker. Den är absolut tänkvärd, bl a berättar Mats och Susan Billmark utifrån sina egna erfarenheter om hur viktigt det är med kommunikation i ett förhållande och att det är våra egna tankar som får oss att känna oro och stress. 
För att komma tillrätta med sitt beteende och bli mer närvarande i nuet finns flera exempel och övningar i boken att använda sig av, men som sagt några nyheter kring medveten närvaro tycker jag inte att de kommer med. Kan bero på att boken är tolv år gammal...

Några ord från författarna:
"Någon gång har vi alla varit med om att allt plötsligt faller på plats och att vi under några korta ögonblick upplever ett lugn och en inre stillhet som vi vill stanna kvar i och ha mycket mer av.
Du vet säkert vad vi menar, några sekunder av total kärlek och intensiv glädje tillsammans med ditt barn, din partner, ditt husdjur eller en fantastisk upplevelse i naturen. Du har fått uppleva ett litet smakprov av medveten närvaro." 

Jag har tidigare skrivit om att öva mindfulnessvilket är ett sätt att lära sig vara här och nu. Det är mycket hur vi tänker kring saker och ting, hur vi tolkar det som sker, som får oss att känna oss oroliga och stressade. Blir vi medvetna om vårt invanda sätt att tänka kring en situation som stressar oss så öppnar sig möjligheten att lära sig att ändra den tanken, vilket i sin tur kan leda till att vi hanterar våra tankar på annat sätt och därmed känner oss mindre oroliga och stressade. 
Lättare sagt än gjort, men med övning...


"Gräset är inte grönare på andra sidan, 
det är grönt där du vattnar det." 
                                                                                      Okänd


En läsvärd bok är det hur som helst, som ger insikt och tips kring vad som orsakar stress och oro och vad man kan göra åt det. 

Nu önskar jag dig en fin fredag! Snart är det helg :)


1 kommentar:

  1. Ja stress är inget att leka med. Trevligt med ett bok tips om det. Härligt ordspråk om gräset. Det gillar jag. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera