Härliga fredag! Bästa dagen i veckan :) Bara några få timmar kvar innan helgen börjar, och förhoppningsvis har man arbetat undan det mesta under veckan så de timmarna kan ägnas åt nedvarvning inför helgen och liite förberedelse och planering inför nästa vecka ;)
Dessutom är det mannens korta dag i veckan, så när jag kommer hem är maten oftast på G och jag kan mest bara koppla av och sätta mig till bords :)
Förra fredagen hade jag dock styrt upp maten i förväg och gett mannen instruktioner hur den skulle förberedas. Hade nämligen hittat ett spännande recept i en kvällstidningsbilaga på en variant av pulled pork, men med lax.
Tortilla med pulled lax
4 portioner
600 g laxfilé
Marinad
0,5 dl ketchup
2 tsk chipotlepasta
1 msk flytande honung
1 lime, skalet och saften
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk salt
Till servering
Varma tortillabröd
Sallad
Färsk mango, tärnad
Avokadoyoghurt, se recept
Picklad rödlök, se recept
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsfast form
Blanda ingredienserna till marinaden
Bred över laxen
Täck över med plast och låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur
Baka laxen i mitten av ugnen i 150 grader i ca 40 minuter
Den ska inte överstekas
utan fortfarande ha en liten rå kärna i mitten när den är klar
Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader när laxen är färdig
Dra isär laxen med en gaffel vid servering
Servera på varma tortillabröd tillsammans med sallad,
mango, avokadoyoghurt och picklad rödlök
Avokadoyoghurt
4 portioner
2 avokado
1 msk pressad lime
1 dl turkisk yoghurt
2-3 msk hackad inlagd jalapeno
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Gör så här
Mixa avokadoköttet med limesaft och yoghurt
Blanda i resten av ingredienserna
Smaka av med salt
Picklad rödlök
4 portioner
2 stora rödlökar
3 msk rörsocker
5 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt
Gör så här
Skala och skiva löken tunt
Blanda socker och vinäger i en bunke och rör tills sockret löst sig
Blanda olivolja och salt
Vänd ner löken i vinägerblandningen
Låt marinera minst 1 timme, men gärna längre
Nu önskar jag er mina bloggvänner en fin fredag och en riktigt härlig helg!
Var rädda om er!
600 g laxfilé
Marinad
0,5 dl ketchup
2 tsk chipotlepasta
1 msk flytande honung
1 lime, skalet och saften
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk spiskummin
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk salt
Till servering
Varma tortillabröd
Sallad
Färsk mango, tärnad
Avokadoyoghurt, se recept
Picklad rödlök, se recept
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsfast form
Blanda ingredienserna till marinaden
Bred över laxen
Täck över med plast och låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur
Baka laxen i mitten av ugnen i 150 grader i ca 40 minuter
Den ska inte överstekas
utan fortfarande ha en liten rå kärna i mitten när den är klar
Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader när laxen är färdig
Dra isär laxen med en gaffel vid servering
Servera på varma tortillabröd tillsammans med sallad,
mango, avokadoyoghurt och picklad rödlök
Avokadoyoghurt
4 portioner
2 avokado
1 msk pressad lime
1 dl turkisk yoghurt
2-3 msk hackad inlagd jalapeno
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Gör så här
Mixa avokadoköttet med limesaft och yoghurt
Blanda i resten av ingredienserna
Smaka av med salt
Picklad rödlök
4 portioner
2 stora rödlökar
3 msk rörsocker
5 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt
Gör så här
Skala och skiva löken tunt
Blanda socker och vinäger i en bunke och rör tills sockret löst sig
Blanda olivolja och salt
Vänd ner löken i vinägerblandningen
Låt marinera minst 1 timme, men gärna längre
Nu önskar jag er mina bloggvänner en fin fredag och en riktigt härlig helg!
Var rädda om er!
Det lät riktigt gott😊
SvaraRadera