fredag 22 april 2016

Fredagsfeeling med kyckling med rosmarin och vitlök- och potatisstomp


Äntligen fredag! 

Jag vet inte vad jag ska skylla på, vårtrötthet eller sen lördagskväll ;) men den här veckan har varit bra seg. Har somnat flera kvällar i soffan och det har varit ganska mycket motigare än vanligt att kliva ur sängen om morgnarna. 
Men nu är det fredag och helg :) så då får jag försöka passa på att koppla av och hämta nya krafter.
Kyckling tycker jag är en bra fredagsrätt och jag köper gärna en färdiggrillad med mig hem efter jobbet. Det finns en hel del recept på rätter med färdiggrillad kyckling här i bloggen, t ex HÄR och HÄR, men kyckling med rosmarin och vitlök- och potatisstomp går också hyfsat snabbt att laga...

Kycklinglår med rosmarin och vitlök- och potatisstomp
6 portioner

1200 g kycklinglår med skinn
3 kvistar rosmarin
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1-2 msk smör
Stomp
ca 15 potatisar
1,5 vitlök, hel
1,5 dl crème fraiche, lätt
1,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
Tillbehör
150 g champinjoner, färska
1 squash
1 röd paprika
Salt
Svartpeppar
Sky
0,5 dl vitvinsvinäger
3,5 dl vatten
1 fp kycklingbuljong, Knorr - fond du chef
0,5-1 msk maizena majsstärkelse
1 msk smör

Gör så här
Repa bladen från rosmarinen och peta in dem under kycklingskinnet
Krydda låren med salt och peppar
Bryn dem i smör, först med skinnsidan neråt, ca 3 minuter på varje sida
Lägg kycklingen i ugnsfastform och 
stek mitt i ugnen i 150 grader till 68 grader innertamperatur, ca 20 minuter
Låt kycklingen vila ca 5 minuter
Skala och skär potatisen i mindre bitar
Skala vitlöksklyftorna
Koka potatis och vitlök i lättsaltat vatten tills de är mjuka
Låt dem rinna och ånga av
Stöt potatis och vitlök med potatisstöt till ett grovt mos
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och cayennepeppar
Skiva champinjonerna
Strimla squash och paprika
Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna ca 5 minuter
Krydda med salt och peppar
Koka upp vinäger, vatten och fond i en kastrull
Låt sjuda ca 2 minuter
Rör ut maizenan i lite vatten
Vispa ner redning och smör i skyn


Smaklig spis!


2 kommentarer:

  1. Trevligt att sätta rosmarinen under skinnet på kycklingen. Hoppas du är piggare idag. Ha en härlig dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, känner mig pigg idag, och solen skiner och det ser ut att bli en riktigt härlig dag :)
      så efter frukost blir det till att gå ut i trädgården en sväng, och i eftermiddag blir det 1-års kalas.
      Kram!

      Radera