lördag 14 maj 2016

Rabarbersäsongen är här med möjlighet att laga så mycket gott, både till fika och middag

Visst är det ändå en viss känsla att kunna ta vara på och laga något ätbart av det man lagt ner lite extra kärlek och besvär på att odla själv. Nu är ju rabarber ganska lättodlat och behöver inte särskilt mycket omsorg, men ändå...
Det finns en hel del rabarberrecept här i Min Lilla Kokvrå, och då inte bara på bakverk och desserter, utan även några maträtter.

Här följer några väl valda. Håll till godo!

Rabarberbullar med vaniljkräm och smuldeg
ca 34 stycken

Deg
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor salt
2 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
2 ägg
150 g mjukt smör
ca 20 dl vetemjöl
Vaniljkräm
4 dl mjölk
4 äggulor
4 msk maizena (majsstärkelse)
1 dl strösocker
2 vaniljstänger, fröna
Rostad rabarber
6 stjälkar rabarber
4 msk strösocker
Smuldeg
150 g smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
Ägg till pensling

Gör så här
Skala och skiva rabarbern 
Lägg i en form med bakplåtspapper
Strö över socker
Rosta rabarbern i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter, tills rabarbern nästan är mjuk
Låt svalna
Skrapa ur fröna ur vaniljstången 
Blanda med lite av sockret i receptet
Gör vaniljkrämen genom att vispa ihop alla ingredienser i en kastrull
Låt krämen tjockna på medelvärme under konstant vispning, 
det går rätt fort mot slutet
Häll upp krämen i en skål
Smula jästen i en bunke
Häll på ljummet vatten, ca 37 grader
Rör om tills jästen löst sig
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg
Klicka i det mjuka smöret
Tillsätt mjölet, lite i taget, tills du har en slät deg som lossar från bunkens kanter
Låt degen vila under bakduk i ca 10 minuter
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i önskat antal bitar
Rulla till runda, släta bullar
Lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter
Medans degen jäser gör du smuldegen
Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havregryn tills du har en smulig deg
När bullarna jäst klart trycker du ner ett glas mitt i bullen,
så du får ett hål för vaniljkrämen
Vispa upp ägget för pensling med en skvätt vatten och en nypa salt
Pensla bullarna
Fyll hålen med vaniljkräm, lättast går det med en spritspåse
Lägg på rabarbern
Smula till sist över smuldeg
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter,
tills bullarna är gyllenbruna och smuldegen fått lite färg



Rabarbersaft
2 liter

500 g rabarber
1,5 dl strösocker
1,5 citron, pressad saft
2 l vatten

Gör så här
Skölj och skär rabarbern i cm-tjocka bitar
Häll vattnet i en rymlig kastrull
Tillsätt rabarber, socker och citron
Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter,
 tills rabarbern är helt sönderkokt
 Dra kastrullen åt sidan och låt stå i 10-15 minuter
Sila vätskan och låt kallna
Häl upp i rengjorda flaskor med lock
Serveras väl kyld


Saftig rabarberkaka 
ca 12 bitar

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver 
1 tsk potatismjöl
150 g rabarber 
100 g mandelmassa

Gör så här
Smöra och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter
Smält smöret i en kastrull
Ta den från värmen
Rör ner socker, ägg och mjölet blandat med bakpulver
Häll smeten i formen
Dela rabarbern i bitar och fördela i smeten 
Riv mandelmassa grovt och strö över
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter



Rabarbermuffins med valnötter
24 stycken

200 g smör, rumstempererat
4 dl socker
6 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 st rabarber
70 g valnötter 

Gör så här
Skala och skär rabarbern i små bitar
Grovhacka nötterna
Vispa ihop smör och socker till en fluffig massa
Tillsätt ett ägg i taget
Vispa till en porös smet
Blanda alla torra ingredienser
Vänd ner de torra ingredienserna försiktigt i smeten
Vänd även ner mjölk och nötter
Blanda till en jämn smet 
Fyll varje muffinsform till 2/3 med smet
Tryck ner 4 bitar rabarber i varje form
Gädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter



Rabarberpaj

500 g rabarber
2 msk socker
1 msk potatismjöl
100 g vit choklad
Smuldeg
125 g smör
2 dl mjöl
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker

Gör så här
Skär rabarbern i små bitar
Blanda dem med socker och potatismjöl
Häll rabarbern i en pajform
Hacka chokladen och strö över
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt vetemjöl, havregryn och socker
Blanda ordentligt
Klicka ut blandningen över rabarbern och chokladen
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter
Servera pajen med vaniljsås


 
Rabarberkyckling
4 portioner

 ca 500 g kycklingfilé
3 dl tärnad rabarber
2,5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
2 msk flytande honung
2 tsk sambal oelek
1 stor riven vitlöksklyfta
2 msk rabarberchutney
Hackad gräslök till garnering

Till servering
Ris eller potatis
En sallad


Gör så här
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar
Bryn dem i smör så de får fin färg
 Lägg dem i en ugnsfast form
Lägg rabarbern över
Blanda resterande ingredienser till såsen och häll över
Tillaga i mitten av ugnen i 225 grader i 15-20 minuter 
Garnera med gräslök före servering



Betsallad med rostad rabarber och fetaost
4 portioner

300 g rabarber, skurna i stora bitar
800 g betor, gärna olika färger
2 msk strösocker
1 msk äppelvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Chiliflakes
Salt
Svartpeppar
0,5 purjolök, tunt skivad
150 g fetaost

Gör så här
Skala och koka betorna i lättsaltat vatten (var för sig om du har olika färger) 
tills de knappt blir mjuka
Blanda rabarber och socker och lägg dem i en ugnsform
Rosta i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter tills de är mjuknat 
men utan att bli mosiga
Vispa ihop vinäger, honung och olja
Smaka av med chiliflakes, salt och peppar
Blanda betor, rabarber, purjolök och dressing
Bryt över fetaosten

Passar fint till grillbiten!

3 kommentarer:

  1. Så mycket gott med rabarber. Jag får ut och kolla hur stor vår rabarber har blivit. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Wow så mycket gott med rabarber du bjuder på, mums!
    Det är nog nackdel med att bo i lägenhet, man har inte koll på när rabarbersäsongen börjar och då får man gå och köpa i affären. Känns konstigt eftersom vi båda plockat rabarber från trädgården när vi var små.
    Ha en skön söndagskväll, kramizar!

    SvaraRadera
  3. Vad många bra recept i helt rätt tid! Jag ska göra rabarber- och jordgubbssylt idag, min personliga favorit.

    SvaraRadera