Välkommen!

Välkommen!

lördag 10 september 2016

Äppelpaj med Calvados


Helt galet varmt, är vad det är! 27! grader var det igår eftermiddag när jag åkte hem från jobbet och kl 22.00 var vi fortfarande ute i shorts och t-shirts. 
Hade inte koll på termometern just då men det var helt klart en av sommarens varmaste och skönaste kvällar. Bara att passa på att njuta!! 
Så idag blir det en heldag ute i trädgården och vid poolen. Vad har du för planer? Kanske du har äpplen att ta hand om och kanske tänker baka äppelpaj till helgens fika, då kan jag rekommendera denna äppelpaj de luxe. Tar lite tid att koka ihop äpplen och Calvados, men det är det värt.


Önskar er alla en riktigt härlig helg!
Äppelpaj med Calvados

Pajdeg
150 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk socker

Fyllning
ca 500 g äpplen, skalade och tärnade
100 g smör
1 dl socker
2 dl Calvados (äppelbrännvin)

Till servering
Lättvispad grädde smaksatt med vaniljpulver

Gör så här
Nyp ihop smör, mjöl, socker och vaniljsocker till en deg
Låt vila kallt en stund i kylen
Stek äppelbitarna i smör tillsammans med sockret
Tillsätt Calvados och låt koka ihop med äppelbitarna, tar ca 45-60 minuter
Klä en pajform med diameter 20-24 cm med degen,
eller som jag en form med löstagbar kant
Nagga pajbotten 
Förgrädda i ugn i 175 grader i ca 10 minuter
Ett tips när man förgräddar pajskal är att trycka aluminiumremsor mot pajkanterna så de inte sjunker ihop under gräddningen 


Fyll det förgräddade pajskalet med äppelbitarna
Höj ugnsvärmen till 225 grader och grädda i ca 10 minuter eller tills pajen fått en fin gyllenbrun yta
Servera pajen ljummen med lättvispad vaniljgrädde

                                                                
                                                                                           Recept från Livsnjutarnas gourmetkök
 
                                                 

3 kommentarer:

  1. Visst har det varit en helt underbar lördag. Kändes nästan som man var utomlands. Idag är det lite ostadigare väder här. Men det kan nog bli fint i eftermiddag. Ha en härlig dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Bra sida och fina recept. Jag blir sugen på din äppelpaj med Calvados!
    Har aldrig testat det, men gjorde äppelgelé med Calvados idag. Det var också klart gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittat hit och att du gillar min sida :)
      Äppelgelé med Calvados låter spännande. Har en skvätt kvar, så kanske jag tar och testar.

      Radera