onsdag 14 september 2016

Äppeltosca, päronchutney eller äppeldricka; man kan göra så mycket gott av alla säsongens bär och frukter, som att t ex sylta och safta




Man kan göra så mycket gott av säsongen alla bär och frukter. 
T ex så  bakade jag nyligen en äppeltosca, 
ett recept från Nettans godsaker.

Äppeltosca

Smeten
100 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl grädde el mjölk
1-2 st äpplen

Kokostosca
100 g smör
1 dl farinsocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 dl kokosflingor
2 krm mald kanel

Gör så här
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter
Smält smöret till smeten och låt svalna
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, matfettet och vätskan
Skala och skiva äpplena
Häll smeten i formen och fördela äppelskivorna i smeten
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter,
prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Förbered under tiden kokostoscan
Blanda samman alla ingredienser i en kastrull
Värm massan försiktigt under omrörning tills alltsammans blandats och tjocknat
Bred kokostoscan över kakan
Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda i ytterligare någon minut 
eller tills den fått lite färg



Men man kan ju även safta och sylta...




Vill du ha fler tips på vad du kan göra med dina frukter och bär kan du antingen använda sökfunktionen "Leta i bloggen" i listen till höger eller gå in under etiketten sylta och saft här i listen till vänster. 
Och etiketten baka, naturligtvis... 

6 kommentarer:

  1. Så mycket gott med äpplen. Man kan ju göra hur mycket som helst. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Den här kakan såg ju gudomligt god ut, mums! Själva bakar vi inte så mycket nuförtiden för ingen är särskilt sötsugen här, däremot har vi äpple i många av våra smoothies som vi fått dille på nu. Men till helgen vankas det middag i goda vänners lag på temat höst så då ska vi nog hitta på och baka något till efterrätt. Annars känns det inte särskilt höstligt alls med +27 även idag. ;) Kramizar och fortsatt lycka till i dessa safta- och syltatider!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte alla i vår familj heller som är särskilt sötsugna, det är nog mest sonen som står för det, men det ju kul att baka :)
      och så går det ju att frysa in och ta fram när det kommer folk på besök.
      På något sätt andas det ändå höst, men en väldigt varm sådan ;)

      Kramar till er!

      Radera
  3. Mumsigt värre. Nu har jag äntligen fått ändan ur och matpratat smakbox hos mig. Tack så mycket för att jag fick tillfälle att testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ska genast in och titta vad du tyckte om den.

      Radera