måndag 3 oktober 2016

Coleslaw med ätbar blomkålsblast

Brukar ni slänga av med bladen som sitter runt om blomkålshuvudet? 
Det brukar jag, men tänk vilket slöseri det är. Det är ju lika ätbart som blomkålen.


Med ett halvt blomkålshuvud i kylen efter förra veckans vegetarisk currygryta började jag fundera på vad för gott jag skulle laga av det och snubblade över ett inlägg i Landleys kök om just att laga mat med blast och blad. 
Det inlägget hittar man HÄR, och jag som förespråkar att inte slänga mat tyckte det var mycket intressant läsning och bestämde mig för att göra en coleslaw med blomkålsblast som en av ingredienserna.


Använde även våra egna morötter, som har alla möjliga former :) 
Ni vet, såna rackare som inte duger att sälja i affären, 
där alla ska vara i samma storlek och spikraka...


Vi försökte oss på att odla fänkål i år också. 
Morötter och fänkål, små trevande steg till självhushållning ;) 
Men det gick inge vidare med fänkålen, så denna är från affären, 
perfekt i sin form på alla sätt och vis.

Coleslaw
4 portioner

4 morötter
2-3 dl strimlad blomkålsblast
2 dl strimlad fänkål
15 cm purjolök, strimlad
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Riv morötterna grovt
Koka upp saltat vatten och ta av från plattan
Lägg i morötter, blast och fänkål och låt ligga i vattnet i ca 15 minuter
Låt allt rinna av och blanda sedan med purjolöken
Pressa vitlök och micra i 30 sekunder tillsammans med en klick smör
Rör ihop med majonnäs, creme fraiche och äppelcidervinäger
Smaka av med salt och peppar
Blanda med grönsakerna och ställ svalt


Blomkålen kokade jag sedan och åt tillsammans med coleslawen till rester av köttet som blev över från långkoket av fläskkarrén häromsistens. 
Snabbmat mellan dop och bio i lördags kväll.


Måndag och plikten kallar...
Önskar er en mjuk start på veckan!

1 kommentar:

  1. Jag upptäckte också nyligen att blomkålsblast är gott. I våras åt jsg sallad på rädisblast, också gott. Gillar som du att ta vara på maten.

    SvaraRadera