onsdag 8 februari 2017

Gryta med sötpotatis, torsk och skaldjur

Sötpotatis verkar vara i ropet just nu. I vart och vartannat recept ingår numera den söta rotknölen. Varför då, kan man ju undra? Duger inte längre den vanliga potatisen? Sötpotatisen är ju både dyrare och medför en större miljöpåverkan med de långa transporterna.
Kände att jag var tvungen att testa ett recept med sötpotatis för att bilda mig en uppfattning om smaken.
Grytan jag lagade med torsk och skaldjur blev minst sagt väldigt söt och jag kan absolut tänka mig att byta ut hälften av sötpotatisen mot vanlig potatis, eller kanske t om utesluta den helt, men då försvinner ju den typiska karaktären för just den här grytan och blir en helt annan rätt. Den ska nog helt enkelt vara söt med en svag antydan av kanel.
Vad har ni för erfarenheter av sötpotatisen? Är det kanske  t om en av dina favoriter i grönsaksdisken?


Gryta med sötpotatis, torsk och skaldjur
4-6 portioner

400 g torskblock
1 gul lök
500 g sötpotatis
0,5-1 tsk malen kanel
5 dl hummerbuljong
1 tetra kokosmjölk, the creamier 18%
300 g kokta svarta bönor
400 g skaldjursmix (Coop)
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Skala och skiva löken
Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar
Fräs löken och sötpotatisen några minuter i olja i en kastrull 
tills löken fått lite färg och mjuknat
Pudra över kanel och rör om
Häll på buljongen
Sjud under lock i ca 15 minuter
Häll på kokosmjölken och bönorna
Låt koka utan lock i ca 10 minuter
Smaka av med salt och peppar
Dela den tinade torsken i kuber och lägg ner i grytan
Låt sjuda under lock i ytterligare ca 10 minuter
Fräs skaldjuren ett par minuter olja i en het panna
Blanda ner skaldjuren i den färdiga grytan

4 kommentarer:

  1. Jag använder sällan sötpotatis. Men det är säkert gott som omväxling. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, som omväxling...
      Nu har jag använt sötpotatisen som omväxling i denna rätt, så nu dröjer det nog till nästa gång :)

      Radera
  2. Jag gillar verkligen sötpotatis men blandar den sällan i en gryta.
    I somras testade jag att odla den för första här i Sverige. Det funkade men den slingrar sig jättemycket, blommade vackert och tog plats. Ska absolut testa i sommar igen fast på ett bättre ställe.
    Jag håller med dej om långa transporter och att den ofta är ganska dyr.
    Sötpotatis stripes är favoriten hos oss och sötpotatissoppa med getost,
    Coop har ett bra recept!



    SvaraRadera
    Svar
    1. Odla egen sötpotatis låter intressant. Hoppas du får till det i sommar. Mer närodlat än så kan det ju inte bli :)
      Sötpotatissoppa ska jag söka på. Kanske det blir det som omväxling en dag...

      Radera