lördag 24 juni 2017

Midsommartårta med kolakräm och jordgubbar

                                                                                                                                                                                                         Recept: Fredriks fika
 Jordgubbstårta
10 portioner

50 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 dl vatten
Fyllning
1 burk kolakräm med saltat smör/dulce de leche
1 dl vispgrädde
0,5 l jordgubbar
Dekoration
3-5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Frystorkade jordgubbar/granatäppelkärnor
0,5 l jordgubbar

Gör så här
Klä en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten
Smörj kanterna med lite smör och pudra med mjöl
Smält smöret och låt svalna
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt
Bland de torra ingredienserna med varandra
Rör ner smöret, de torra ingredienserna och vattnet i äggsmeten och 
vispa snabbt ihop till en slät smet
Fyll formen med smeten och grädda i 
175 grader i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter
Känn med en sticka att den kommer ut torr innan du tar ut tårtbotten
Låt tårtan vila i 10 minuter i formen, ta sedan ur den och låt svalna helt
Skär bort kanterna på tårtbotten så du får en jämn rund kaka.
Dela den i tre lika stora delar
Vispa grädden till fyllningen och blanda med kolakrämen
Finhacka jordgubbarna
Ta en botten och lägg på tårtfat
Bred på hälften av kolagrädden och strö på hälften av jordgubbarna
Lägg på nästa botten och gör likadant
Avsluta med den sista tårtbotten
Ställ gärna i kylen en timme så den får sätta sig ordentligt
Vispa 3 dl grädde med vaniljsockret och bred ut den jämnt på tårtan
Klä sidorna med frystorkade jordgubbar och dekorera tårtan med färska jordgubbar
Spritsa gärna grädde runtom


Fortsatt trevlig midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar