Blev inspirerad av Tove att göra saft och gelé av våra röda vinbär i år.
Så en saftsil införskaffades och så spenderades större delen av helgen till att plocka vinbär, sylta och saft och baka en supersnabb vinbärskaka.
Dessutom frös jag in en del bär till att göra smoothies av.
Man känner sig rik när man kan skörda och ta vara på det man själv odlat i sin trädgård. Var det någon som nämnde närodlat!? ;)
Röd vinbärsgelé
1 L knappt mogna röda vinbär
ca 0,5 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev röd melatin (gelérings- och konserveringsmedel)
se mängd på förpackningen
Gör så här
ca 0,5 dl vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
ev röd melatin (gelérings- och konserveringsmedel)
se mängd på förpackningen
Gör så här
Koka bären med vattnet i en gryta i ca 10 minuter
Häll upp bärmassan i en silduk monterad på en ren bunke eller hink
Låt rinna av i ca 30 minuter
Låt rinna av i ca 30 minuter
Diska under tiden grytan
Mät upp den avrunna saften, häll den i grytan och låt koka upp
Mät upp sockret, rör ner det i grytan och rör tills sockret lösts upp
Låt blandningen koka tills det bubblar över hela ytan
Testa om gelén är klar genom att häll ut lite av den sockrade saften på ett fat
och ställ i kylen.
Om saften stelnar till gelé är den klar,
annars kan den behöva koka en stund till eller så kan man behöva tillsätta lite röd melatin (hur mycket och hur du gör står på förpackningen)
Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 min
Skumma ytan = ta bort den hinna som bildas
Häll upp gelén på rengjorda små glasburkar med täta lock
Fyll dem ända upp till kanten för gelén krymper när den stelnat
Sätt genast på locken och förvara burkarna svalt
Röd vinbärssaft
blir ca 10 - 12,5 dl koncentrerad saft
ca 1 kg röda vinbär, hela klasar går bra
4 dl vatten
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)
Gör så här
Koka upp vattnet i en gryta
ca 500 g strösocker per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat per liter saft (konserveringsmedel)
Gör så här
Koka upp vattnet i en gryta
Skölj av bären och låt dem koka i ca 10 - 15 minuter
Mosa bären mot grytans kant med en slev
Häll alltihop i en silduk monterad på en ren bunke eller hink
Låt rinna av i ca 30 minuter
Diska under tiden grytan och gör i ordning flaskor till saften
Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan
Mät upp den avrunna saften och häll den i grytan
Låt saften koka upp
Väg upp sockret och ha i det i grytan, lite i taget
Låt koka upp
Rör tills sockret lösts upp
Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter
Ta bort eventuellt skum som har bildats på ytan
Mät upp natriumbensoat och rör ut det i lite av saften i en skål
Häll tillbaka detta i grytan och rör om ordentligt
Häll saften på flaskor
Fyll ända upp till kanten och skruva på locken ordentligt
Förvara saften svalt
Supersnabb vinbärskaka
3 ägg
75 g smör, smält
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 dl röda vinbär
Gör så här
Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker i en bunke
Tillsätt det smälta smöret växelvis med vetemjölet
Rör till en jämn smet
Häll smeten i formen och strö över bären
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 minuter
Sikta ev över florsocker när kakan kallnat
Kul att du blev inspirerad :). Ha en bra dag!
SvaraRadera// Tove
Du fick mig allt sysselsatt hela helgen 😉
RaderaNä vars, tog ett dopp i poolen också mellan varven. Vi hade underbara sommardagar i helgen.
Allt gott!
//Birgitta