lördag 14 oktober 2017

Fisk hela veckan - ugnsbakad lax med spenat och vinsås

Nå, vad åt ni för gott igår kväll? Blev det fisk eller något annat festligt?
Själv lagade jag som sagt ugnsbakad lax med vinsås. Ett recept jag hittade hos NadjaskitchenEnkelt att tillaga men ändå med en festlig touch med vinsås och pressad potatis. Kan ju förslagsvis passa även en lördag :)  Trevlig helg!

 Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
4 portioner

4 laxfiléer
1 liten gul lök
250 g färsk bladspenat
Smör till stekning
Salt och svartpeppar

Vinsås
1 liten gul lök, finhackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
0,5 dl vitt vin
2,5 dl grädde
2 dl fiskbuljong

Gör så här
Lägg laxfiléerna i en ugnsform
Salta och peppra
Skiva löken tunt
Fräs lök och spenat mjuk i en klick smör
Salta och peppra
Fördela spenaten på laxen
Stek laxen mitt i ugnen i 175 grader i ca 15-20 minuter
Fräs löken till vinsåsen i smöret i en kastrull utan att bryna
Pudra på mjölet och rör om
Häll på vin, grädde och buljong
Koka upp under omrörning
Låt såsen puttra på svag värme i ca 10 minuter
Rör om då och då
Servera laxen med pressad potatis, citronklyftor och lite grönt



2 kommentarer: