fredag 13 oktober 2017

Fisk hela veckan - fisk i gryta, gratäng och soppa

Fredag och det kanske kan passa med en medelhavsinspirerad fiskgryta till middag!? Servera med ett gott bröd till.


Fiskgryta med saffran
4 portioner

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 fänkål
4 msk olivolja, extra virgin
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 burk krossade tomater (400 g)
1 fiskbuljongtärning
0,5 g saffran
Salt
Svartpeppar
100 g pasta
400 g fiskfilé (lax, torsk, abborre)
Några kvistar timjan

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök
Dela fänkålen och skär bort rotstocken
Skär fänkålen i mindre bitar
Fräs lök, vitlök och fänkål i olivolja i en gryta utan att det tar färg
Häll i vitt vin, tomatkross, buljongtärning och saffran
Låt småputtra i ca 25 minuter under lock
Smaka av med salt och peppar
Koka pastan enligt anvisning på paketet
Skär fisken i bitar och lägg i grytan
Låt sjuda 1 minut
Lägg sedan i den kokta pastan och dra grytan åt sidan
Låt stå i ca 5 minuter
Garnera med timjan


Eller kanske en mer lyxig fiskgratäng med räkor och dill om ni väntar gäster.


Fiskgratäng med räkor och dill
4-6 portioner

800 g djupfryst fisk
ca 0,5 tsk salt
ca 2 krm peppar
0,5 dl vatten
0,75 dl vitt vin
3 msk hummerfond
1 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
2 tsk tomatpuré
0,5 dl hackad dill
500 g räkor (med skal)
Citron
Maizena till redning
Dill
Till servering
Pressad potatis

Gör så här
Skär den tinade fisken i portionsbitar och lägg i gratängform
Salta och peppra
Skala räkorna
Vispa ihop vatten, vin och fond i en kastrull
Tillsätt creme fraiche, grädde och tomatpuré
Smaka av med saften från citron
Låt såsen småkoka i ca 10 minuter
Red såsen till önskad tjocklek
Tillsätt dillen
Häll såsen över fisken
Gratinera i ugn i 200 grader i ca 20 min
Ta ut formen efter ca 15 minuter och fördela räkorna över
Ställ tillbaka in i ugnen och gratinera tills fisken är klar
Strö över hackad dill vid servering



Kanske du kommer bli sen hem från jobbet, med tidsbrist som följd. Då kan jag tipsa om Keldas goda fisk- och skaldjurssoppa på tetra. 
Med lite fräst purjolök och champinjoner och några räkor som extra tillbehör duger den gott som fredagsrätt. Vill man dryga ut soppan ytterligare så tillsätter man torskrygg som får koka med i soppan. As simpel as that!


Fisksoppa med purjolök och champinjoner
4 portioner

2 förpackningar färdig fisk- och skaldjurssoppa, Kelda
ca 2 dl finstrimlad purjolök
200 g champinjoner
Salt
Svartpeppar
2 tsk torkad dragon
200 g torskrygg
ca 100 g skalade räkor

Gör så här
Värm soppan enligt anvisningarna på förpackningen
Skölj och strimla purjon
Ansa och skiva champinjonerna
Fräs purjo och svamp i en panna
Smaksätt med salt, peppar och dragon
Dela torskryggen i lagom stora mumsbitar
Salta fisken något
Låt fisken koka några minuter i soppan
Tillsätt de skalade räkorna
Lägg upp purjo och svampröra på en djup tallrik
Häll sedan även upp soppan på tallriken
Servera med ett gott bröd till

Till alla tre fiskrätterna kan jag rekommendera en frisk chardonnay, 
nr 5649 på Systembolaget.



Själv ska jag laga ugnsbakad lax med spenat och vinsås, 
när jag kommer hem från jobbet.
För först är det en arbetsdag att ta sig an...

Trevlig fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar