Eftersom den är gjord på majsmjöl är den även skonsam för känsliga magar.
Här blandade jag polentan med parmesan men man kan tillaga den på många olika vis, som att t ex steka, grilla eller fritera, så det kommer alldeles säkert bli mer polenta här i vrån framöver.
Inspirerad blev jag på Instagram av @nilliskok men receptet är Paolo Robertos.
Polenta med bacon och svamp
4 portioner
140 g bacon, skuren i strimlor
350 g svamp, jag använde torkade kantareller
(Beräkna att 10 g torkad svamp motsvarar 100 g färsk svamp.
Blötlägg den torkade svampen i ca 30 minuter, släng bort vattnet och tillaga som färsk svamp.)
2 schalottenlökar, finhackade
1 st peperoncino, hel
(En hetare variant av chilipeppar. Jag använde dock en mildare variant.)
2 msk persilja, finhackad
2 msk färsk timjan, finhackad
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1,75 dl polenta, snabbgryn
0,5 tsk salt
1 dl persilja, finhackad
1 dl parmesanost, färskriven
1 krm svartpeppar
Olivolja
Gör så här
Fräs peperoncinon (hel chili) med 1 msk olivolja i en stekpanna
Tillsätt bacon, svamp och lök och fräs tills vätskan kokat in, ca 5 minuter
Tillsätt persilja, timjan och 1 msk olivolja
Smaka av med salt och peppar
Låt svampblandningen gå klart på svag värme i ytterligare ca 5 minuter
Ta upp chilin, som kastas, och ställ pannan åt sidan
Koka polentagrynen enligt förpackningen
Rör ner persilja, parmesan, 0,5 msk olivolja och peppar i den färdiga polentan
Blanda om ordentligt och smaka av med salt
Servera polentan med lite överströdd parmesan och svampblandningen
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar