fredag 5 oktober 2018

Helstekt lax i ugn med rostad potatis

Här kommer ett litet tips på en enkel men ändå lite extra festlig middag till fredagsmyset. Nämligen helstekt lax i ugn med rostad potatis.
Jag gjorde det synnerligen enkelt för mig och använde COOP:s färdiga hollandaisesås med citron till. Men annars tar det inga tider att röra ihop en enkel citronsås själv. 
Eller varför inte en mango chutneysås. Klicka på länkarna för recept!

 

Lax

1 laxsida, ca 1 kg
1,5 msk flingsalt
2 tsk chiliflakes
2 tsk kumminfrön
1 tsk råsocker
2 st citroner
1 msk olivolja

Rostad potatis

1 kg delikatesspotatis
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja 
Salt

Sallad 
200 g spenat
300 g sugarsnaps
1 röd lök
Vit balsamvinäger 
Salt
Svartpeppar


 Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Skölj potatisen och skär i klyftor
Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt
 Lägg potatishalvor och vitlök på en bakplåtsklädd plåt
Tillsätt olja och salt efter smak
Blanda om ordentligt och rosta i ugn ca 35-40 min
Skölj spenat och sugarsnaps
 Dela sugarsnapsen på längden
Skala och strimla rödlöken
Lägg i en skål, skvätt lite balsamvinäger över, salta och peppra 
och ställ åt sidan till servering
Lägg den hela laxsidan på en bakplåtsklädd plåt
 Lägg flingsalt, chiliflakes, kumminfrön och råsocker i en mortel
 Tvätta citronerna och riv i citronskal i blandningen
Mortla samman så att allting blandas väl 
(har du ingen mortel kan du blanda i en liten skål)
 Fördela kryddblandningen över laxen och gnid in den ordentligt
 Ringla över olja
Dela citronerna på mitten och lägg 3 halvor på plåten bredvid laxen
Sänk ugnsvärmen till 175 grader 
Flytta ner potatisen och sätt in laxen i ugnen över potatisen
Laxen är färdig när den har en innertemperatur på 56 grader, det tar ca 25 min, använd termometer

Näpp, nu ska jag ta itu och få fredagens arbete överstökat,
för att sedan glida in i helg... :)

Fin fredag och trevlig helg!  

3 kommentarer:

  1. Låter verkligen gott! Tack för receptet, det ska jag testa i helgen :)
    Höstkram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Berätta gärna vad du tyckte, om du testar. Kram

      Radera
  2. Oh, spännande recept! Egengjord hollandaise är min specialitet:)!

    SvaraRadera