måndag 15 april 2019

Kyckling med jordärtskocka, citron och saffran

Kyckling tycker jag passar särskilt bra att servera under påsk. Och tillagad med jordärtskocka, härliga kryddor, citron och vitlök doftar det gudomligt gott i köket. 

 
Dofterna och smakerna tar en med till en varm plats 
under ett skuggande träd med utsikt över Medelhavet. 
  

Kan det vara längtan efter sol och värme som väcker semesterminnen? 
Och tänk, till påsk lovar de att värmen ska komma. Jippii!!


Kyckling med jordärtskocka, citron och saffran
5 portioner

500 g jordärtskockor
10 kycklingklubbor
6 banan schalottenlök
12 stora vitlöksklyftor
0,5 g saffran
0,5 tsk timjan, torkad
0,5 msk dragon, torkad 
(el 1 msk färsk dragon, hackad)
1 citron, tunt skivad
1 tsk grovmalen peppar, olika färger
1,5 tsk citronpeppar
0,5 dl olivolja
1 dl hett vatten
Salt
Till servering
Smaksatt crème fraiche

Gör så här
Skala jordärtskockor
Koka dem i lättsaltat vatten i 5 minuter
Sila av vattnet
Blanda olja, örter och kryddor i en bunke
Lägg i skalade och delade schalottenlökar,
skivade vitlöksklyftor, skivad citron, kycklingklubbor och jordärtskockor
Blanda väl
Lägg blandningen i en ugnsform tillsammans med det heta vattnet
Stek i varmluftsugn i 175 grader i ca 45-50 minuter


Och till en kyckling med Medelhavskaraktär passar en halloumisallad.


Halloumisallad
4-5 portioner

Blandad sallad
100 g körsbärstomater
2 avokado
Gurka
80 g solroskärnor el pinjenötter
200 g halloumi
Saften från en halv citron
Salt
Peppar

Gör så här
Blanda sallad, halverade tomater och gurka
Skala, skiva avokado och vänd ner
Pressa citronsaft över salladen och vänd försiktigt
Salt och peppra
Rosta solroskärnorna i het panna och häll i skålen
Stek halloumi så den får färg
Dela osten i bitar och blanda med salladen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar