torsdag 25 juli 2019

Baka med bär

 Det finns så mycket gott man kan baka på sommarens bär,
som ju är supernyttiga och innehåller så mycket vitaminer och antioxidanter.
Härom dagen till exempel bakade jag en krusbärspaj till fikat.


Krusbärspaj

600 g krusbär 
125 g kallt smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn  
0,5 tsk flingsalt
1 msk majsstärkelse

Gör så här
Nyp ihop smöret med 1,5 dl socker, vetemjöl, havregryn 
och flingsalt till en smulig massa
Blanda krusbären med majsstärkelse och 0,5 dl socker
Häll krusbären i en pajform
Smula över smuldegen
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30-40 minuter
Servera med vaniljsås

 
Och här kommer fler förslag på bäriga bakverk :)

Sockerkaka  med röd vinbärssirap
16 bitar

125 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl yoghurt
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Matfett och ströbröd till formen 
Röd vinbärssirap
2-3 dl röda vinbär
1 dl vatten
o,5 dl honung

Gör så här
Smöra och bröa en sockerkakasform
Rör smör, socker och vaniljsocker poröst
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt röra
Tillsätt yoghurten medans du rör
Blanda bakpulver och mjöl
Vänd ner mjölblandningen i smeten
Häll smeten i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 35-40 minuter
Låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den
Blanda bären, vatten och honung i en kastrull och hetta upp
Låt blandningen sjuda under ca 10 minuter
eller tills den har kokat ihop
Häll den röda vinbärssirapen på toppen av kakan och låt
vätskan rinna ner längs kanterna



Små jordgubbsgömmor med smul
8 st

Mördeg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk socker
1 äggula
Fyllning
5 dl färska jordgubbar, hackade i mindre bitar
1 msk potatismjöl
Smuldeg
1/4 av mördegen
1,25 msk vetemjöl
1 msk pärlsocker
0,5 tsk vaniljsocker
Till servering
Vaniljsås

Gör så här
Hacka samman smör, vetemjöl och socker
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg
Låt ligga i kylen ca 30 minuter
Ta fram den kalla mördegen och skär av 1/4
Lägg den lilla biten mördeg i kylen igen
Dela den stora biten i åtta jämnstora bitar
Tumma ut degbitarna i runda bakformar ca 7 cm i diameter
Blanda jordgubbsbitarna med potatismjölet
Fördela jordgubbshacket i formarna
Ta fram den lilla biten mördeg och arbeta snabbt in vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smulig massa
Strö smulorna över formarna
Grädda formarna i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-18  minuter 
eller tills de fått svag gyllenbrun färg
Lossa gömmorna ur formarna när de kallnat
Servera med vaniljsås


Röd vinbärskaka
ca 24 bitar

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
ca 250 g bär 

Gör så här 
Smält smöret
Knäck äggen i bunke
Tillsätt socker och vanilj
Vispa ihop lite lätt med en vanlig visp
Tillsätt mjöl och smör
Blanda till en slät smet
Häll den i en bakpappersklädd långpanna eller mindre ugnsform
Strö över bär
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter
Låt svalna
Skär upp i rutor



Krusbärskaka med vit choklad

100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3-4 dl krusbär
100 g vit choklad

 Gör så här 
Smält smöret i en kastrull
Låt svalna något
Vispa ägg och socker poröst
Blanda ner det smälta fettet och
mjölet i äggblandningen
Bred ut smeten i en smord och bröad sockerkaksform
som rymmer 1,5 liter
eller som jag i två limpformar
Om krusbären är stora-dela dem en gång
Hacka chokladen grovt
Lägg krusbär och choklad överst på smeten
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader
i ca 1 timme i stor form ca 40 minuter i mindre formar
Låt kakan vila några minuter i sin form innan
den stjälps upp på ett fat



Knäckig krusbärspaj med nötter
 
3 dl vetemjöl
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150 g smält smör
5 dl krusbär
½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
Smultäcke
1 dl hasselnötter eller valnötter, grovhackade
1 dl vetemjöl
½ dl strösocker
75 g smör

Till servering
Glass 
eller
Vaniljsås
eller
Vispad grädde

Gör så här  
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen i en skål
Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en deg
 Tryck ut i en pajform (20 cm i diameter) och
även upp på kanterna 
Förgrädda pajskalet i 175 grader i 10 minuter
 Blanda krusbären med socker och potatismjöl
Fördela i pajskalet
 Smula ihop allt till smultäcket
Strö smultäcket över krusbären 
Grädda i 175 grader i 35-40 minuter



Syrlig vinbärskaka 

150 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl röda vinbär
0,5 dl socker

Gör så här
Rör matfett, socker och vaniljsocker i en bunke
Tillsätt ägget och mjölet blandat med bakpulvret
Rör till en jämn smet
Tryck ut degen i en kakform med löstagbar botten
Fyll pajformen med röda vinbär blandade med socker
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter
Låt kakan svalna
Pudra lite florsocker över kakan vid servering
Glass eller vispad grädde passar bra till

Blåbärspaj

Mandelsmul
100 g smör
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,5 dl mandelspån
500 g blåbär
2 msk potatismjöl
1,5 msk socker

Gör så här
Smält smöret
Dra bort kastrullen från värmen och blanda ner socker, vaniljpulver, vetemjöl, havregryn och mandelspån
Blanda blåbären med potatismjöl och socker
Häll blåbären i en pajform
Smula över mandelsmulet
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 garder i ca 25 minuter

Limesås 

200 g creme fraiche
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk florsocker
Zest av 0,5-1 lime

Gör så här
Tvätta limen noga
Vispa crème fraiche, vaniljpulver, florsocker och limezest fluffigt med elvisp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar