tisdag 3 mars 2020

Fransk fisksoppa med tomat, fänkål och saffran

En riktigt god fisksoppa som är väl värd att testa.

 
2 st gul lök hackade
2,5 st pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tetror krossade tomater med vitlök
4 dl vatten
2 st fiskbuljongtärning
0,5 g saffran
1,5 tsk fänkålsfrön, stött 
100-150 g skalade räkor
apelsinskal
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl crème fraiche
400 g torskfilé färsk eller fryst
  
Gör så här
Fräs lök och vitlök lätt i en gryta. 
Tillsätt tomatkross, vatten, 
buljongtärningar, saffran och fänkål. 
Riv skalet av ungefär 1/4 apelsin ner i soppan.
Tillsätt 1 tsk salt och peppar. 
Sjud sakta under lock 10-15 minuter. 
Rör i 1-2 msk crème fraiche. 
Skär fiskfilén i bitar och 
lägg i soppan strax före servering. 
Sjud fisken några få minuter 
så att den blir vit och precis genomkokt. 
Men inte mer. 
Smaka av med salt och peppar
och kanske en gnutta socker.
Hetta till sist upp räkorna som hastigast. 
Servera soppan med en smörgås 
och resterande crème fraiche.

1 kommentar:

  1. Den här ska jag testa. Fast utan räkor och istället röra i puréade vita bönor i slutet.

    SvaraRadera