Här i Norrköping har vi en ostbutik som ligger i det mysiga kvarteret Knäppingsborg. Jag hittade en bild här i bloggen från ett tidigare besök i ostbutiken ;)
Den gången köpte jag rökt ost.
Den här gången hade jag bestämt mig för att laga en trerättersmiddag.
Förrätt
Smörstekta snittar av vitt bröd
med getostkräm, honung och valnötter
Huvudrätt
Krämig macaroni and cheese
med krispig panko och bacon
Efterrätt
Karamelliserat päron
med smält ädelost och smulade pepparkakor
Favoriten
av dessa tre rätter blev förrätten. Den krämiga getosten gifte sig
verkligen med det nötiga smöret och den söta honungen. På andra plats
kommer efterrätten. Men nästa gång tänker jag servera en kula vaniljglass till det
ljumma päronet. Tror det var det som fattades för att ge efterrätten
full pott. Huvudrätten blev precis så krämig i konsistensen som man vill
ha den. Men smaken... Det var något som fattades. Salt kan man alltid
smaka av med men det var ändå något som fattades för att göra rätten
mer spännande. Kanske lite mer cayennepeppar...
Här kommer i alla fall recepten.
Kommentera gärna vad du tycker om du testar något av recepten.
Snittar med getostkräm
6 portioner
3 msk creme fraiche
6 skivor vitt franskbröd
2 msk smör
2 tsk flytande honung
18 valnötter
Skär bort kanterna på osten
och mosa ihop den med creme fraiche
i en skål med en gaffel.
Skär brödet i rektanglar
och stek dem på båda sidor i smör i en stekpanna.
Lägg dem på ett fat.
Klicka på lite ostkräm, ringla över honung
och garnera med en valnöt innan servering.
Macaroni and cheese
4 portioner
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvinsvinäger
200 g riven cheddarost
100 g riven mozzarella
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
Gör så här
Smält smör i en kastrull och vispa ner mjöl.
Tillsätt lite mjölk och grädde i taget
under ständig vispning tills såsen tjocknat.
Låt såsen koka någon min.
Rör ner vinäger, all ost, salt och cayennepeppar.
Blanda såsen med makaronerna
och häll över i en stor form eller i portionsformar.
2 msk smör
2 msk panko
1 krm salt
Gör så här
Smält smör i en stekpanna.
Fräs panko i smöret på medelvärme tills gyllene.
Låt ev rinna av på hushållspapper.
Blanda med salt och persilja.
Toppa gratängen vid servering.
Karamelliserade päron med ädelost
4 portioner
50 g flagad mandel
2 msk flytande honung
140 g ädelost
Sätt ugnen på 225˚C.
Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Smula över osten
och sätt in plåten högst upp i ugnen,
ca 15 minuter, tills osten får lite färg.
och strö över krossade pepparkakor
och rostade mandelspån.
Ost är ju bara så gott. Vilken bra present och tack för recepten. Kram Pia
SvaraRaderaEn present som blev till glädje för många :)
RaderaSuperbra julklapp. Bra att sponsra lokala handlare och aldrig fel med ost
SvaraRaderaKram Kajsa
Bra för alla i slutänden om vi hjälps åt och stöttar så gott vi kan.
Radera